You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Ridicarea masinilor in Bucuresti. Legalitatea masurii ridicarii acestora.

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Ridicarea masinilor in Bucuresti. Legalitatea masurii ridicarii acestora.

In orasele aglomerate ale Romaniei, spre exemplu: Bucuresti, este o mare problema gasirea unui loc de parcare. Sunt foarte multe situatii, in care masinile sunt lasate neregulamentar (pe trecerea de pietoni,  chiar au fost cazuri cand au fost lasate pe linia de tramvai…)

In acest articol nu comentez si nu incurajez lasarea masinilor in locuri interzise si nici nu sunt de parere ca lipsa locurilor de parcare ar trebui sa ne permita sa lasam masina oriunde, ci DOAR, voi analiza legalitatea masurii de RIDICARE a masinilor – in baza dispoztiilor legale cat si a practicii instantelor bucurestene.

          Asadar, potrivit: HG nr. 965/2016 – modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006

Ridicarea vehiculelor:

Art. 2033. — (1) Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului.

(2) Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.

(3) Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.

(4) Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.

(5) Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale.

(6) Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege.

Art. 2034. — (1) Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

(2) În cazul în care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă a unui vehicul aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşura o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă, restituirea se face cu titlu gratuit.

(3) Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

 

Solutii impotriva masurii ridicarii masinilor:

  1. Critici de neconstitutionalitate impotriva legii
  2. Atacarea in procedura de contencios administrativ a Regulamentului Consiliului Local
  3. Plangere contraventionala impotriva procesului-verbal de ridicare a masinii, iar in cadrul dosarului se pot invoca critici de neconstitutionalitate

In trecut, potrivit hotararii Tribunalului Bucuresti a fost anulata Hotararea Consiliului Local Sector 6 Bucuresti si s-a stabilit anularea Hotararii nr. 4/2010 precum si a Anexei 2.

          Avocat plangeri contraventionale – Avocat specializat ridicari de masini – Ridicarea masinilor parcate neregulamentar

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate