You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Șeful vrea să te concedieze, însă, nu are motive. Ce e de facut?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Avocat contestatie decizie de concediere. Avocat litigiu munca Bucuresti. Avocat dreptul muncii. Contestatie decizie de concediere.

            Șeful vrea să te concedieze, însă, nu are motive. Ce e de facut?

            Ți s-a sugerat că este mai bine să îți dai demisia sau sa fii de acord cu încetarea contractului de muncă?

            Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont în momentul în care te confrunți cu o dorință a angajatorului de a te da afară.

Având în vedere că legislația muncii conține foarte multe prevederi menite să îi protejeze pe salariați, angajatorii trebuie să respecte reguli stricte în momentul în care doresc să ”scape ” de un salariat care își respectă obligațiile care îi revin în temeiul contractului de muncă și fișa postului. Acesta este motivul pentru care în astfel de situații ”patronii” încearcă prin diverse metode să vă convingă că este bine să vă dați demisia sau să fiți de acord cu încetarea amiabilă a contractului de muncă.

            Care sunt consecințele în cazul în care îți dai demisia sau ești de acord cu încetarea contrcatului de muncă?

            Legislația muncii prevede că un angajat poate beneficia de șomaj la momentul încetării rapoturilor de muncă, însă NU vor beneficia de indemnizație de șomaj cei care se află în culpă la momentul încetării contractului de muncă. În jurisprudență și în doctrină sunt considerate cazuri de culpă ale angajaților și situațiile în care aceștia își dau demisia sau sunt de acord cu încetarea contractului de muncă.

O altă consecință a încetării contractului de muncă prin demisie sau acord, este că în astfel de situații nu mai beneficiați de plăți compensatorii la care angajatorul ar fi obligat în cazul ar înceta contractul din inițiativa acestuia din urmă.

Astfel, dacă nu dorești să părăsești locul de muncă și ți-ai îndeplinit obligațiile care îți reveneau din contract/fișa postului, recomandarea noastră ar fi să nu cedezi în fața încercărilor/presiunilor angajatorului de a-ți da demisia sau de a fi de acord cu încetarea contrcatului de muncă dacă vrei să beneficiezi de drepturile prevăzute de lege.

Ce se întâmplă dacă angajatorul te înștiințează că s-a desființat/restructurat locul tău de muncă?

În cazul în care ți se restructurează postul, sau dacă acesta este desființat, angajatorul are obligația de a-ți oferi un alt post, corespunzător pregătirii tale profesionale, în cadrul aceleiași companii. Este important de știut că această desființare, pentru a fi legală, trebuie să fie una efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă. Nu reprezintă o desființare legală a postului atunci când aceeași activitate se realizează de o altă persoană sub o altă denumire a postului.

            Este important de știut că în cazul în care nu există în cadrul companiei un alt loc de muncă în pe care să fiți redirecționat, angajatorul are obligația să vă achite cel puțin un salariu brut ca prestație compensatorie, dacă în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv nu se prevede un cunatum mai mare al compensației.

            Așadar, nu vă lăsați convinși nici în astfel de situații să renunțați la locul dumneavoastră de muncă fără a beneficia de compensații corespunzătoare.

           

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate