You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Somaj tehnic vs. Ajutor de somaj

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Somajul tehnic vs Ajutor de somaj

Conform Grupului de comunicare strategica din cadrul MAI, incepand cu data de 17 martie, ora 22:00, in Romania au fost luate, pentru o perioada de minimum 30 de zile, noi masuri privind prevenirea raspandirii infectiei cu Covid-19.

Una dintre cele mai drastice masuri care vor afecta in mod iremediabil societatile comerciale si micii antreprinzatori de la noi din tara este suspendarea activitatilor restaurantelor, barurilor, hotelurilor, cafenelelor, saloanelor de infrumusetare si frizeriilor sau alte localuri publice.

In acest context, din pacate, masurile nu au incetat sa apara; societati precum Dacia, Ford si-au intrerupt activitatea urmand ca salariatii companiilor sa intre in somaj tehnic.

Intrucat am primit numeroase solicitari din partea justitiabililor am constatat faptul ca, de cele mai multe ori, exista o confuzie in randul acestora intre somajul tehnic si ajutorul de somaj, motiv pentru care vin in ajutorul dumneavoastra cu urmatoarele precizari:

  • Somajul tehnic intervine in cazul in care, din motive economice, tehnologice, structurale sau alte asemenea, companiile decid sa-si intrerupa TEMPORAR activitatea cu consecinta SUSPENDARII contractelor de munca;

 

  • Ajutorul de somaj, intervine in cazul in care salariatul este CONCEDIAT din motive independente lui, respectiv restructurari de posturi sau alte asemenea, timp in care NU mai exista un contract de munca valabil.

In esenta, somajul tehnic nu reprezinta o incetare totala a contractului de munca ci doar o suspendare temporara, timp in care salariatul beneficiaza de o indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza, ce va fi PLATIT DE CATRE ANGAJATOR.

Dar, salariatul are si anumite obligatii: va ramane la dispozitia angajatorului pe toata perioada de suspendare, fiindu-i interzis incheierea unui nou contract de munca cu o alta societate.

Iata ce spune art. 53 din Codul Muncii cu privire la somajul tehnic:

„(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3) .

2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.”

RETINETI: somajul tehnic si ajutorul de somaj NU POT FI CUMULATE, intrucat reprezinta situatii diametral opuse:

  • in cazul somajului tehnic contractul de munca nu inceteaza, ci este suspendat in comparatie cu ajutorul de somaj cand un astfel nu contract nu mai exista.

Exista insa si alte metode de a intra in somaj tehnic pentru a evita o suspendare totala a activitatii , respectiv:

  • reducerea numarului de zile lucrate,
  • reducerea orelor de lucru pe zi: de la 8, la 6, 4 sau 2 ore,

insa, in contextul actual, prin declararea starii de urgenta la nivel national aceste metode raman tot mai greu de implementat.

La nivel national, ministrul finantelor publice a anuntat public ca vor fi luate o serie de masuri care sa sprijine companiile nationale si micii intreprinzatori insa, in lipsa unei metodologii de implementare, ramane de vazut cum vor fi aplicate acestea

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate