You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

(Untitled)

Bogdan Palade
Bogdan Palade

ATUNCI CAND DEZVOLTATORII REZILIAZA ANTECONTRACTELE, DUPA CE AU INCASAT TOTI BANII

Am intalnit, in ultimul timp, din ce in ce mai des, urmatoarea speta: vad un apartament care imi place, dar care nu este inca finalizat, si semnez o promisiune de vanzare-cumpararesau un antecontractprin care imirezervacestapartament. Achit un avanscandsemnezantecontractul, 90% dinpret sauchiartotpretul.Dezvoltatorul, se obliga sa semnezecontractual de vanzarecumparare la termenulprevazut in cadrulantecontractului, asumandu-si ca va fi gataimobilul pana atunci.Eventual, cumparatorul este lasa sa faca si anumiteamenajari in apatament. Ulterior, vanzatorul/dezvoltatorulrefuza sa semnezecontractul de vanzare-cumpararesi solicitachiarreziliereaantecontractului. Daca va intrebati de ce se intamplaacestlucru, raspunsul este ca pretulimobiluluicresteconsiderabil in acesttimp, pana este finalizat si eidorescsaobtinapretulpietei de cand va fi gataimobilul.

De obicei, antecontractul se semneazacu 1 an sauchiar 2 aniinainte sa fie finalizataconstructia, timp in care pretulapartamentulcresteconsiderabilcucatevazeci de mii de euro.

Astfel de litigii nu se pot rezolva de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Ele se rezolva numai de instanta de judecata. De aceea este necesarsaapelati la ajutorulunui avocat pentrurecuperareasumelorachitate.

De cele mai multeori, dezvoltatoriiinapoiazasumeleachitate, insa in decursulunui an sau a doiani cat dureaza pana se inapoiazabanii, acestiaisipierddinvaloare si cumparatorulramane in pagubafinanciara si faraapartament. Practicdezvoltatorulisiconstruiesteimobilul in bazabanilorachitati de catrecumparator, insaulterior, dorestesa il vanda cu un pret mai mare, preturilepieteifiindmereu in crestere.

In practica, dezvoltatoriiprocedeaza la a cere mai departeun prêt mult mai mare de la acelasi client pentru a-l constrange sa semnezecontractul si sa ramanacuimobiluldorit. De multeoriacestepreturicresccu 30-40 de mii de euro.

Dezvoltatorii procedeaza asa pentru a-si spori veniturile. De multe ori, cumparatorul apuca deja sa amenajeze apartamentul si dezvoltatorul reziliaza antecontractul exact inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, fortand astfel cumparatorul sa achite un pret mult mai mare decat cel initial, pentru a nu pierde aprtamentul dorit.

O scuza mai noua care sta la bazaacestorrezilieri este faptul ca a crescutpretulmaterialelor de constructiein 2021 si se prevaleaza de acestmotiv, precum si de certitudinea ca nu vor fi dati in judecata. Cumparatorul se consoleazacufaptul ca i-au fostrestituitibaniiachitati initial si nu merge mai departe in instanta de frica sa nu piardaprocesul. Acestapasivitate a cumparatoruluiincurajeazacomportamentuldezvoltatorilor.

Intr-un astfel de caz, in primul rand, cel mai bine ar fi sa ceretisfatulunui avocat inainte sa semnatipromisiuneasauantecontractul. Acesta va studiaactulsi sa va pune in vederedacaaveticlauzeabuzive in actulrespectiv.

In cazul in care totusi, dezvoltatoruldenuntaunilateraladicareziliazaantecontractul, posibilitatilesunturmatoare: in primul rand, avocatul va proceda la notificareavanzatorului si ii va oferi un termen de 15 zilepentru a se prezenta la notar in vedereasemnariicontractului de vanzare-cumparare si transmitereadreptului de proprietateasupraapartamentulpromis, la pretulconvenit initial.

In cazul in care dezvoltatorulnu da cursnotificarii si nu se prezinta la notarpentrusemnareacontractului de vanzare-cumparare, cumparatorul, asistat de catre avocat, isipoatecereredrepturile in instanta. In acestcaz, instantapoateemiteo hotarare care sa tinaloc de contract de vanzare-cumparare. De asemenea, avocatulpoatesolicitadobandapenalizatoareaferentasumeiachitate de catrecumparator, dinmomentul in care a achitat-o si pana la introducereacererii de chemare in judecataprecum si plataonorariul de avocat in sarcinadezvoltatorului.

De aceea, cel mai bine este saapelatila un avocat cuexperienta in acestdomeniu, care sava reprezinteinteresele si sa va sfatuiasca cum este mai bine sa procedati.

Dacasuntetiintr-oastfel de situatie, putetitrimitepe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazuldumneavoastrasauimiputetiscriepewhatsappla 0740 807 892 si va raspund in celmult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate