Judecatoria Sector 2
Sentinta civila nr...
Analizând actele și lucrările dosarului, instanta retine următoarele:
În fapt, partea pârâtă a fost diagnosticată cu Retard mcntal moderat.
În drept, potrivit art. 164 alin. 1-6 C.civ., majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultătilor mintale, temporare sau permanente, partiale sau totale, stabilite în urma evaluării medicale și psihosociale, și care are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea vointei sale poate beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacitatii sale civile în conditii de egalitate cu celelalte persoane; o persoană poate beneficia de consiliere judiciară dacă deteriorarea facultătilor sale mintale este partială și este necesar să fie consiliată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertătilor ei; instituirea consilierii judiciare se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protectie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistentei pentru încheierea actelor juridice; o persoană poate beneficia de tutelă specială dacă deteriorarea facultătilor sale mintale este totală și, după caz, permanentă și este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăłilor ei; instituirea tutelei speciale se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protectie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistentei pentru încheierea actelor juridice sau a consilierii judiciare; pot beneficia de tutelă specială și minorii cu capacitate de exercițiu restrânsă; cu toate acestea, atunci când instanła de tutelă apreciază că ocrotirea persoanei se poate realiza prin instituirea curatelei sau prin punerea sa suh consiliere judiciară, această măsură se poate dispune cu un an înainte de data împlinirii vârstei de 18 ani și începe să producă efecte de la această dată.
Analizând textele legale incidente, se observă că se acordă prioritate măsurii consilierii judiciare, iar doar în caz de incapacitate totală se poate dispune măsura punerii sub tutelă specială, în orice caz ambele măsuri de protecție fiind temporare, fiind supuse resizuirii periodice, conform art. 168 alin. 2 și 3 C.civ. (în același sens, a se vedea Sentin(a civilă nr....../15.05.2023 pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București, consultată pe Portalul de Jurisprudentă Rejust, disponibilă [Online] la adresa https:....
Cu privire la prezenta cauză, verificând concluziile actelor medicale depuse la dosar de partea reclamantă, concluziile evaluărilor medicale și psihologice efectuate potrixit Ordinului nr. 3423/2128/2022 privind aprobarea metodologiei și a raportului de exaluare medicală și psihologică a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire, precum și ale raportului de anchetă psihosocială, ultimele efectuate prin grija Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București în etapa prealabilă soluționării cererii, se observă că partea pârâtă nu poate fi protejată în mod adecvat prin instituirea consilierii judiciare, fiind necesară punerea sa sub tutelă specială,
Prin urmare, instanța va institui măsura tutelei speciale în privinta partii pârâte, măsura urmând a fi dispusă pentru o perioadă de 15 ani, conform art. 168 alin. 3 axând în vedere că incapacitatea este una permanentă.
De asemenea, conform art. 168 alin. 4 C.civ., prin hotărârea prin care a instituită consilierea judiciară sau tutela specială, instanta de tutelă stabilește, în gradul de autonomie al persoanei ocrotite și de nevoile sale specifice, categoriile pentru care este necesară încuviintarea actelor sale.
In fine, potrivit art. 119 alin. 4 C.civ., prezenta hotărâre sc va comunica părții reclamante, urmand a fi afișată la sediul instanței de tutelă și la primăria de la domiciliul persoanei ocrotite.
De asemenea, se vor efectua comunicările prevăzute de art. 941 alin. I C.proc.civ. după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, după cum urmează...
PENTRU ACESTE MOTIVE ÎN NUMELE LEGII HOTĂRĂȘTE:
Admite cererea privind pe Petent .....și pe intimat .....
Instituie măsura tutelei speciale pentru o perioadă de 15 ani pentru protejarea persoanei și a bunurilor părții pârâte.
Măsura tutelei speciale se extinde asupra tuturor actelor care privesc persoana și bunurile părții pârâte.
Desemnează tutore al persoanei ocrotite pe partea reclamantă.
Pune în vedere tutorelui dispozițiile art. 174 alin. I și 2 C.civ., privind obligațiile pe care le are în calitate de tutore al persoanei ocrotite.
Pune în vedere tutorelui să sesizeze instanța de tutelă ori de câte ori constată că există date și circumstanțe care justifică reevaluarea măsurii, dar nu mai târziu de 6 luni înainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusă măsura instituirii tutelei speciale.
Ingrijirea părții pârâte va avea loc la locuința părții reclamante.
Prezenta hotărâre se va comunica în scris tutorelui și se va afișa atât la sediul instanței de tutelă, cât și la primăria de la domiciliul persoanei ocrotite.
Dispune comunicarea prezentei hotărâri instituțiilor indicate la art. 941 alin. I C.proc.civ., după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Ia act nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul București, cererea și motivele de apel urmând a fi depuse la Judecătoria Sectorului 2 București.
Pronunțată la data de 21 octombrie 2024, în condițiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.