You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat discriminare adeverinta vaccinare

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Anularea restricțiilor privind obligativitatea vaccinării pentru participarea la evenimente

De la începutul pandemiei cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 statele lumii au luat mai multe decizii de restrângere a unora dintre drepturile și libertățile fiecărei persoane.

Printre acestea putem enumera, restricțiile cu privire la circulația în timpul zilei și/sau în timpul nopții, restricțiile privind organizarea și desfășurarea evenimentelor, restricții privind călătoria în alte state sau călătoria în statul respetiv.

Odată cu apariția vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, multe dintre restricțiile implementate în perioada pandemiei au început să fie ridicate și astfel, drepturile și libertățile persoanelor nu au mai fost restrânse.

În România, având în vedere situația epidemiologică, a fost adoptată Hotărârea nr. 32/2021 prin care, din data de 01.06.2021, au fost ridicate anumite restricții impuse prin hotărârile privind menținerea stării de alertă.

Ulterior fiind adoptată Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 prin care s-au ridicat anumite restricții doar pentru persoanele care se află în următoarele situații:

a)     sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

b)    prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;

c)     prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;

Totodată, pentru anumite tipuri de activități, este permisă participarea și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Printre activitățile condiționate de prezentarea uneia dintre condițiile enunțate mai sus se numără:

- Participarea, în calitate de spectator, la competițiile sportive în aer liber  până la 25% din capacitatea maximă a spațiului;

- Participarea, în calitate de spectator, la competițiile sportive în spațiu închis până la 25% din capacitatea maximă a spațiului;

- Participarea, în calitate de spectator, la spectacole, concerte, festivaluri și la alte evenimente culturale în aer liber până la 1000 de persoane;

- Utilizarea capacității maxime de persoane pentru restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și pentru terase în intervalul orar 05:00-24:00, în județele unde incidența numărului de cazuri este mai mic de 3/1000 locuitori;

- Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festiv etc.)     în aer liber sau în interior, în județele unde incidența numărului de cazuri este mai mic de 3/1000 locuitori, la capacitate maximă;

- Organizarea de conferințe cu un număr de participanți mai mare de 100 de persoane în interior;

- Participarea la festitivăți prilejuite de terminarea anului şcolar, a însoțitorilor etc.

Astfel, participarea la evenimentele prevăzute în anexele Hotărârii Guvernului nr. 531/2021, se poate face doar dacă persoanele sunt vaccinate și a trecut o durată de minimum 10 zile de la completarea schemei sau prezintă rezultatul negativ a unui test PCR/antigen.

Or, având în vedere că nu este obligatorie vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 s-a pus problema în practică a discriminării persoanelor care aleg să nu se vaccineze.

Din analiza textului de lege, se poate observa faptul că participarea sau organizarea unor evenimente este permisă doar persoanelor care prezintă adeverință de vaccinare.

Față de aceste aspecte, Curtea de Apel Cluj a decis printr-o hotărâre anularea parțiala a Hotărârii Guvernului nr. 531/2021 astfel cum a fost modificată de Hotărârea Guvernului nr. 580/2021.

În concret, Curtea de Apel Cluj a anulat articolele care impuneau pentru participarea și/sau organizarea unor evenimente necesitatea prezentării adeverinței de vaccinare.

Iată ce a decis intanța:

Respinge excepția lipsei de interes a reclamanților și lipsei de obiect a acțiunii. Admite în parte acțiunea formulată. Anulează în parte Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 astfel cum a fost modificată de Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 în privința următoarelor: Anexa 2, art. 3 ind. 1, iar la Anexa 3 art. 1 pct. 5,6,7,12,13,18,20,22,27 și art. 6 pct. 2,4,9 doar în legătură cu condiționarea participării de prezentarea dovezilor menționate la art. 3 ind. 1 Anexa 2”.

În concret, participarea la evenimentele indicate în cuprinsul articolelor respective, câteva fiind enunțate anterior, nu mai poate fi condiționată de prezentarea adeverinței de vaccinare, testului negativ PCR/antigen.

Această hotărâre nu este definitivă și, momentan, nu se aplică, însă putem preciza că aceasta vine în susținerea combaterii discriminării pentru persoanele care aleg să nu se vaccineze împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate