You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat drept penal Bucuresti

Bogdan Palade
Bogdan Palade

CORONAVIRUS – Efecte asupra pedepselor prevazute in Codul penal si in alte legi speciale

Prin decretarea starii de urgenta de presedintele Romaniei in contextul pandemiei cu COVID-19 trebuie sa stiti ca, in cazul savarsirii unei infractiuni prevazute de Codul penal sau de alte legi speciale, riscati ca pedeapsa aplicata sa fie considerabil mai mare decat cea prevazuta de lege.

In Codul penal, la art. 77, sunt prevazute circumstantele agravante in cazul savarsirii unei infractiuni de catre o persoana iar principala atentie in aceasta perioada este data asupra pct. g care prevede situatia unei persoane care a savarsit o infractiune si “a profitat de situatia de calamitate, de starea de asediu sau starea de urgenta”.

Totodata, consider ca trebuie avut in vedere si pct. e al aceluiasi articol care prevede situatia in care o persoana savarseste infractiunea “profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorita varstei, starii de sanatate, infirmitatii sau altor cauze”.

Daca in art. 77 Cod penal sunt prevazute cazurile care constituie circumstantele agravante, articolul urmator prevede efectele acestora asupra pedepselor prevazute de lege.

Astfel ca, in cazul pedepsei cu inchisoarea, judecatorul de drept penal are posibilitatea ca in urma retinerii unei circumstante agravante sa aplice o pedeapsa pana la maximul special iar daca acest maxim nu este “indestulator”, se mai poate adauga un spor de pana la 2 ani. In cazul pedepsei cu amenda penala, situatia nu este deloc mai blanda, legea prevede ca se aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.

Ce trebuie retinut este ca articolele 77 si 78 Cod penal se refera la toate infractiunile comise pe teritoriul Romaniei in timpul starii de urgenta deoarece in aceasta perioada este limitat dreptul la libera circulatie a persoanelor iar faptuitorul a profitat de aceasta situatia si a realizat diverse activitati infractionale.

Va redau mai jos cateva exemple practice, in calitate de avocat drept penal:

  • pentru ca tot este de actualitate, in cazul infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor care prevede ca transmiterea unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala ( coronavirus) in cazul in care s-a produs moartea unei persoane, se pedepseste cu o pedeapsa de pana la 17 ani inchisoare ( 15 ani, maximul special, pentru savarsirea infractiunii la care se adauga 2 ani pentru retinerea circumstantei agravante), potrivit art. 352 alin.(3) si (6) din Codul penal.
  • un alt exemplu este in cazul furtului calificat savarsit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, daca faptuitorul a profitat de starea de urgent ( proprietarul imobilului este infectat cu covid-19 si internat la o unitate spitaliceasca), fapta se pedepseste cu maximul special prevazut de lege pentru infractiunea de furt calificat – 7 ani, la care se adauga 2 ani, pentru retinerea circumstantei agravante, in total un maximum de pedeapsa de 9 ani, potrivit art. 229 alin.(2) lit. b) si art. 78 alin.(1) din Codul penal;

Daca acestea sunt principalele efecte asupra pedepselor penale, inchei prin a va preciza ca exista modificari si in ceea ce priveste contraventiile savarsire de persoanele care nu respecta masurile impuse prin ordonantele militare adoptate in contextul prevenirii raspandirii infectiei cu coronovirus.

Astfel, daca pana de curand amenda contraventionala putea fi achitata in cuantum de jumatate din suma prevazute de lege pentru acea contraventie, prin modificarile aduse prin ordonantele militare s-a prevazut ca aceasta poate fi achitata in cuantum de jumatate din suma prevazuta de agentul constatator.

De exemplu, initial legea prevedea o amenda contraventioanala cuprinsa intre 100 si 5000 de lei in cazul persoanelor fizice si putea fi achitata, in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului – verbal, jumatate din suma prevazuta de lege, respectiv 50 de lei.

Insa, prin Ordonanta militara nr. 5, aceste amenzi au crescut considerabil pentru persoanele fizice si au valori cuprinse intre 2000 si 20000 de lei iar acestea pot fi achitate in termen de 15 zile, jumatate din suma prevazuta de agentul constatator si nu jumatate minimul special prevazut de lege.

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate