You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat infractiuni rutiere

Bogdan Palade
Bogdan Palade

CONSUMUL DE ALCOOL SAU SUBSTANTE INTERZISE LA VOLAN - CONSECINTE

Care este parcursul in cazul consumului de alcool la volan?

In cazul in care ati consumat alcool, nivelul de imbibatie de alcool depistat in sange face diferenta dintre incadrarea faptei fie in contraventie, fie in infractiune, a doua fiind, bineinteles, mai grava.

Cele mai importante sunt rezultatele recoltarii probelor biologice la Inml si cel mai indicat ar fi sa nu va opuneti acestui procedeu deoarece acest fapt constituie la randul sau o alta infractiune prevazuta de art. 337 Cod Penal respectiv, ,,refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu inchisoarea de la unu la 5 ani.’’

Ca regula generala, dacă conduci cu o imbibatie alcoolica sub 0,80 g/l alcool pur in sange fapta constituie contraventie conform art. 102 alin. 3 lit. a din OUG 195/2002 si presupune, printre altele, si suspendarea permisului pentru 90 de zile sau 120 de zile, in cazul unui accident, iar dacă conduci cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange esti pasibil de dosar penal, fapta constituind infractiune.

Deci, in cazul in care fapta constituie infractiune, potrivit art. 336 alin. 1 Cod Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoană care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda”.

De ce este nevoie de un avocat specializat pe infractiuni rutiere?

In ambele cazuri, fie contraventie ori infractiune, cel mai indicat ar fi sa contactati un avocat care sa studieze legalitatea procesului-verbal si sa va sfatuiasca ce este de facut mai departe. Avocatul va poate sfatui care sunt pasii pentru a putea circula in cazul aveti nevoie de permis o perioada de la savarsirea faptei sau, pentru a obtine o pedeapsa cat mai mica.

De asemenea, pot trece luni de zile, chiar si 1 an pana sa va contacteze un agent de la politie, timp in care stati cu permisul suspendat. Un avocat poate face demersurile pentru urgentarea procedurii, astfel incat sa intrati cat mai repede in posesia permisului de conducere.

Deci, in ceea ce priveste parcursul juridic din momentul in care esti prins ca ai condus sub influenta bauturilor alcoolice, strategia avocatului ales, poate face diferenta intre pedeapsa cu închisoarea de un an si pedeapsa cu inchisoarea pe 5 ani, adica durata maxima, precum si in ceea ce priveste executarea pedepsei in libertate.

Care este parcursul in cazul consumului drogurilor la volan?

In cazul consumului de substante interzise, tot art. 336 Cod Penal insa alin. 2, prevede ca ,,cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.’’ Si in acest caz, vorbim de inchisoare de 1 la 5 ani.

Mai ales intr-un astfel de caz este necesar ajutorul unui avocat specializat deoarece este important sa se stabileasca anumiti factori, de exemplu ce substanta s-a consumat, acum cat timp s-a consumat, care este timpul in care se atinge concentratia maxima in sange. Este de retinut si faptul ca exista si multe interpretari ale legii. De exemplu, ICCJ a statuat faptul ca se considera consum la volan numai prezenta individului in dreptul volanului, fara a fi necesara pornirea motorului. Toate aceste aspecte coroborate, conduc la individualizarea pedepsei in vederea obtinerii a celei mai mici.

Exista multe exemple de tineri care au consumat de exemplu canabis cu o noapte in urma, au dormit, au mancat si abia apoi au plecat la drum si tot au iesit pozitiv la recoltarea efectuata la fata locului, unde i-au oprit agentii de politie si i-au testat.

De asemenea, din cauza faptului ca s-a inmultit considerabil numarul acestor infractiuni, un buletin de analiza toxicologica poate fi gata cu indulgenta mai devreme de 1 an. Coroborat cu restul etapelor efectuate de organele de politie, permisul poate fi suspendat si pana la 3 ani de zile, daca nu va ajuta un avocat specializat.

Am discutat atat despre consumul de alcool cat si despre cel de substante interzise pentru ca, anul trecut, dupa desfasurarea unui festival cunoscut in Bucuresti in luna iunie, pentru ca s-au depistat multi consumatori la acel festival iar un tanar a murit, s-a luat decizia sa se testeze cat mai multi tineri aflati la volan. Din pacate, rezultatul a fost ca cei care au consumat substante interzise i-au depasit pe cei care au consumat alcool si acest lucru a dus la intensificarea controalelor.

Astfel, in ceea privește practica in asemenea situatii, in functie de strategiile abordate de catre avocat, intregul proces se poate incheia cu clasare, renuntarea la urmarirea penala sau renuntarea la aplicarea pedepsei ori condamnare fie cu suspendare, fie cu executare.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate