Ce se intampla daca ma iau la bataie cu cineva? O mare parte din intrebarile din randul clientilor sunt legate de consecintele unei altercatii fizice cu cineva.
Daca ii dau o palma cuiva, este infractiune? Da, este infractiune conform art. 193 din Codul Penal. In cazul in care numarul de zile de ingrijiri medicale depaseste 90 de zile, atunci pedeapsa va fi mai aspra.
Pot pati ceva daca politia nu afla despre acest lucru? Nu, deoarece in cazul acestei infractiuni, pentru a se declansa urmarirea penala este necesar ca victima sa depuna plangere prealabila la politie. Insa, mare atentie la contextul in care traim acum deoarece sunt si situatii exceptionale cand politia se poate sesiza singura, atunci cand fapta este filmata si difuzata si produce efecte mediatice majore, atunci cand fapta este asupra unui minor si acest lucru este difuzat prin social media sau atunci este si insotita de amenintari sau afirmatii discriminatoare, caz in care organele de politie pot retine si un concurs de infractiuni si fapta va fi mai grav pedepsita.
Cum demonstrez fapta in cazul in care am fost victima? Fapta se poate demonstra prin intermediul declaratiilor martorilor, prin intermediul filmarilor sau prin certificatul medico-legal care va fi eliberat si unde se vor preciza si numarul de zile de ingrijiri medicale. In toate cazurile, chiar daca ati depus o plangere la politie, trebuie sa mergeti sa ridicati si certificatul medico-legal care sa va ajute sa aratati consecintele lovirilor.
Mai sunt pedepsit ca faptuitor, in cazul in care victima isi retrage plangerea? Nu, in cazul infractiunii de loviri sau alte violente este posibila retragerea plangerii prealabile si atunci se incearca doar o mediere intre parti, dar faptuitorul scapa de pedeapsa prin dispunerea clasarii dosarului.
Pana cand se poate retrage plangerea prealabila? Intr-un astfel de caz, pana la inchiderea dezbaterilor in apel. Acest lucru inseamna ca faptuitorul poate fi judecat si ca suspect dar are sanse sa scape inclusiv pana cand se incheie dezbaterile din faza apelului, daca este retrasa plangerea.
De ce am nevoie de avocat in calitate de victima? Pentru ca un avocat va poate sfatui, in primul rand, cum trebuie sa depuneti plangerea prealabila. Aceasta are o anumita forma si anumite conditii de indeplinit. Exista foarte multe cazuri care s-au incheiat prin clasare deoarece ,,plangerea nu a imbracat forma ceruta de lege’’. Tot un avocat specializat va poate indruma cum sa va procurati probele, precum si care sunt probele admisibile si va poate reprezenta mai departe in instanta pentru obtinerea daunelor solicitate.
De ce am nevoie de un avocat in calitate de faptuitor? In primul rand, in momentul in care deveniti suspect deja este indicat sa aveti un aparator. Acest lucru deoarece, pe langa faptul ca avocatul poate incerca o mediere cu victima astfel incat sa scapati de dosar, tot el are dreptul sa va studieze dosarul, pentru a verifica daca exista plangerea sau daca exista probe suficiente in sustinerea ei, sau va poate sfatui sa semnati un acord de recunoastere.
Insa, cel mai important aspect este sa alegeti un avocat cu experienta in astfel de spete deoarece modul in care sunt pregatite si prezentate probele, va cantari foarte mult in luarea unei decizii de catre procuror sau de catre instanta.
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.