You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Avocat plata orelor suplimentare

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum si cand se platesc orele suplimentare

Munca prestata in afara programului normal de munca saptamanala constituie “ore suplimentare” in sensul art. 112 din Codul Muncii iar timpul de lucru este reprezentat de perioada in care un salariat presteaza munca prevazuta in contract si in fisa postului.

Pentru inceput un angajat trebuie sa cunoasca ca durata normala de munca a programului de lucru este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana cu exceptia tinerilor sub 18 ani in cazul carora progamul normal de munca este de maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.

ATENTIE!

Regula este ca munca obisnuita si orele suplimentare nu trebuie sa depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Pe langa aceasta durata normala de munca, Codul Muncii are in vedere si situatiile in care din cauza naturii muncii sau a activitatii prestate de angajat acesta trebuie sa fie lucreze 12 ore pe zi dar trebuie avut in vedere ca  trebuie urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Un alt aspect pe care orice angajat trebuie sa il cunoasca este faptul ca orele suplimentare nu pot fi efectuate fara acordul salariatului cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru a realiza unele lucrari urgente, destinate prevenirii producerii unui accident sau inlaturarea consecintelor unui accident.

O alta exceptie este cea a tinerilor sub 18 ani care nu pot presta munca suplimentara, acest lucru fiind strict interzis prin lege.

Cand se presteaza orele suplimentare?

Doar la solicitarea angajatorului. Cu privire la acest aspect au existat o serie de dezbateri privind  aceasta solicitare daca trebuie sa imbrace o forma expresa, scrisa din partea angajatorului sau este suficienta si o forma tacita.

Practica judiciara in materie a aratat faptul ca si o solicitare verbala sau chiar una tacita din partea angajatorului este suficienta pentru a presta munca suplimentara insa intr-un asemenea caz singura conditie pe care trebuie sa o aveti in vedere este necesitatea muncii suplimentare.

Astfel, in masura in care care angajat petreceti o perioada mai mare de timp la locul de munca insa orele suplimentare nu sunt justificate printr-o munca efectiva si necesara trebuie sa aveti in vedere ca angajatul poate refuza plata “muncii suplimentare”.

Prin urmare, daca salariatul lucreaza ore suplimentare fara ca angajatorul sa le fi cerut in mod explicit sau tacit acest lucru, acesta nu este obligat sa plateasca munca suplimentara prestata.

Cum sunt recompensate orele suplimentare?

Exista doua moduri: prin ore libere platire sau prin adaugarea unui spor la salariu.

Orele libere platite sunt reglementate de art. 122 din Codul Muncii care prevede faptul ca munca suplimentara trebuie sa fie recompensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea lor.

Daca aceasta varianta nu este posibila in termen de 60 de zile, recompensarea orelor suplimentare poate fi realizata prin oferirea unui spor la salariu, in luna urmatoare.

In ceea ce priveste acest sportrebuie sa aveti in vedere ca este stabilit prin negociere si este specificat in cadrul contractului colectiv de munca sau in contractul individual de munca si nu poate fi mai mic decat 75% din salariul de baza.

In cazul zilelor de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare nu se lucreaza, sporul acordat va fi de 100% din salariul de baza, solda, indemnizatie, etc.

Recompensarea pe timpul starii de alerta

In aceasta perioada autoritatile romane  au aprobat oferirea unui spor special pentru conditii epidemiologice pentru personalul din cadrul directiilor de sanatate publica.

Astfel, conform OUG 131/2020, directorul executiv si directorii executivi adjuncti beneficiaza de un spor la salariul de baza de 40%, iar functionarii publici incadrati in serviciul de control in sanatate publica beneficiaza de un spor la salariul de baza de 30%.

In plus, OUG nr. 11/2020 prevede ca, pana la incetarea starii de alerta, orele suplimentare efectuate peste programul normal de catre personalul de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica sa fie recompensate prin ore libere platite, iar daca acest lucru nu este posibil, se va acorda in luna urmatoare un spor de 75% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.

Daca munca suplimentara prestata in zi de sarbatoare sau alte zile nelucratoare, iar compensarea prin timp liber nu este posibila, se acorda un spor de 100% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.

Ce risca angajatorul daca nu respecta dispozitiile legale privind munca suplimentara?

Potrivit Codului Muncii nerespectarea legii privind munca suplimentara poate fi amendata cu amenzi intre 1500 si 3000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara si achitarea acestora prin introducerea unei cereri de chemare in judecata.

In concluzie, trebuie sa aveti in vedere ca indiferent daca prestati munca intr-o institutie publica sau in domeniul privat, orele suplimentare trebuie recompensate de catre angajator iar in masura in care va este refuzat acest drept nu ezitati sa contactati un avocat specializat dreptul muncii pentru a va solicita drepturile in fata instantei de judecata.

Iată o solutie dintr-o decizie a Curții de Apel București cu privire la plata orelor suplimentare:

„PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

DECIDE:


Solutia pe scurt: Admite apelurile formulate de apelanta – pârâtă ______  în contradictoriu cu intimatul - reclamant ______ şi de apelantul – reclamant ______ în contradictoriu cu intimata –pârâtă ______, împotriva sentinţei civile nr. ______ pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a civilă Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale în dosarul nr. ______. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamant având ca obiect obligarea pârâtei la plata unor sume de bani cu titlu de contravaloare ore suplimentare, ore lucrate în zilele de repaus săptămânal şi contravaloarea sporului de noapte de 25% în perioada aprilie 2011 – martie 2014 şi obligă pârâta la plata către reclamant a sumelor reprezentând contravaloarea acestor prestaţii în cuantum de 25.273 lei brut.

Definitivă.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate