Taxa auto – o noua lovitura pentru statul roman in cauza C‑677/19 CJUE
Daca in anul 2016 Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) se opunea termenului de 5 ani pentru rambursarea taxei auto de prima inmatriculare, astazi, la nivelul Curtii de apel Bucuresti, judecatorii au admis un recurs pe baza principiilor echivalentei si al cooperarii loiale de la nivel European.
Practic vorbind, la nivel national, in anul 2017 s-a adoptat OUG nr. 52/2017 prin care statul roman a inteles sa impuna un termen de decadere de 1 an in pofida termenului general de prescriptive din dreptul fiscal de 5 ani.
Aceasta ordonanta a fost adoptata tocmai pentru a pune capat dreptului Uniunii Europene care a criticat in tot acest timp statele nationale de a recurge la astfel de artificii fiscale insa, prin instituirea termenului de decadere de un an, s-a limitat efectiv posibilitatea contribuabililor de a obtine restituirea taxelor achitate si considerate contrare dreptului Uniunii.
Asa cum insasi CJUE a detaliat in considerentele sale, nu pot fi retinute argumentele guvernului roman potrivit carora, prin OUG nr. 52/2017 s-a acordat un nou termen contribuabililor carora le expirase termenul initial de 5 ani, prevazut de legislatia fiscala din Romania.
Prin modalitatea in care procedura de acordare a taxelor de poluare platite si nedatorate conform dreptului Uniunii Europene s-a produs un efect dezavantajos pentru unii contribuabili prin reducerea termenului de restituire aplicabil altor contribuabili, piezand beneficiul deplin al perioadei de 5 ani prevazute la art. 219 Cod procedura fiscala, dispozitie care a ramas pe deplin aplicabila in ceea ce priveste creantele fiscale achitate, dar nedatorate din perspectiva dreptului national.
Tocmai de aceea, CJUE, in cauza C‑677/19, instituie cu titlu de principiu faptul ca o taxa declarata incompatibila de dreptul Uniunii, trebuie să fie restituita iar procedura de restituire nu trebuie sa fie excesiv de dificila de realizat de catre justitiabili.
Pe baza principiilor si a criticilor aratate mai sus, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat, a casat hotararea atacata prin trimitere pentru judecata in fond in urma unei decizii de respingere ca inadmisibila a cererii de restituire.
Altfel spus, Curtea de Apel Bucuresti a considerat ca termenul de 1 an impus prin OUG nr. 52/2017 limiteaza drepturile cetatenilor de a-si recupera sumele de bani platite statului roman sub diversele forme a taxelor de poluare iar pana la recuperarea banilor nu mai ramane decat ca instant de fond sa tina cont de indrumarile date prin decizia de casare.
“Principiul echivalenței coroborat cu principiul cooperării loiale trebuie interpretat în sensul că se opune ca o reglementare a unui stat membru să stabilească, sub sancțiunea decăderii, un termen de aproximativ un an pentru introducerea cererilor de restituire a unor taxe considerate incompatibile cu dreptul Uniunii în condițiile în care un astfel de termen nu a fost prevăzut de acest stat membru în ceea ce privește cererile de restituire similare întemeiate pe o încălcare a dreptului intern.”
Va mentionez ca acesta este primul dar nu si ultimul pas in lupta continua pentru recuperarea acestor sume de bani iar singurul indemn pe care il dau justitiabililor este de a solicita in continuare prin intermediul instantei restituirea sumelor achitate pentru ca la nivel European exista parghii legale de recuperare a acestor bani “ pierduti”.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.