You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cand poate impusca politistul un agresor?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cand poate impusca politistul un agresor?

În ultima perioadă, din cauza situațiilor generate de încălcarile normelor Ordonanțelor militare privind distanțarea socială și restricționarea dreptului de a părăsi domiciliul, polițiștii au fost nevoiți să apeleze la mai multe măsuri, printre care se enumeră și măsura folosirii armamentului din dotare.

O altă situație care a generat controverse în rândul populației este dată de bărbatul, confirmat cu COVID-19, care a murit în urma focurilor de armă trase de polițiști.

Cadrul legal, art. 34 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede: (1) Pentru descurajarea, împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, poliţiştii pot folosi scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi paralizante, jeturi de apă, arme cu glonţ din cauciuc şi cătuşe, câini de serviciu, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.(2) Mijloacele prevăzute la alin. (1) pot fi folosite împotriva persoanelor care: […] d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, îndeplinirii solicitărilor legale ale poliţistului, numai dacă există o temere legitimă că prin acţiunile lor pot pune în pericol integritatea corporală sau viaţa poliţistului.”

Potrivit surselor media, bărbatul care a fost împușcat în ziua de 22 aprilie 2020, striga în continuu „covid, covid!”, acesta fiind înarmat cu o țepusă metalică și cu o foarfecă.

În acest sens, cei doi polițiști care se aflau la fața locului aveau obligația legală de a neutraliza acțiunile bărbatului de tulburare a ordinii și liniștii publice, potrivit art. 34 din Legea nr. 218/2002.

Nefiind concrete informațiile despre modalitatea în care au acționat cei doi polițiști până la urmărirea bărbatului în imobilul în care a avut loc incidentul, nu putem să reținem o încalcare, din acest punct de vedere, a dispozițiilor legale.

Aflându-se la etajul 13 în momentul în care au fost trase focurile de armă, putem presupune că bărbatul a încercat să se sustragă din fața polițiștilor și de la măsurile care puteau fi luate de aceștia.

Când pot folosi polițiștii măsuri care implică folosirea armelor de foc?

Potrivit dispozițiilor art. 34 alin. (3) din Legea nr. 218/2002, în momentul când se întervine pentru a neutraliza acțiunile agresive ale unei persoane care deranjează liniștea și ordinea publică, polițiștii pot folosi gradual unul din instrumentele prevăzute la alin. (1) ale art. 34 din Legea nr. 218/2002, anume scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi paralizante, jeturi de apă, arme cu glonţ din cauciuc şi cătuşe, câini de serviciu, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.

De asemenea, potrivit alin. (4) al art. 34 : „ (4) Folosirea mijloacelor prevăzute la alin. (1) nu trebuie să depășească nevoile reale pentru împiedicarea sau neutralizarea acțiunilor agresive.”

În situația în care aceste persoane care, prin metode agresive, deranjează liniștea și ordinea publică, polițiștii au posibilitatea de a apela la concursul armelor albe sau armelor de foc.

Art. 35 din Legea nr. 218/2002 ne oferă cadrul legal în care se poate folosi armamentul din dotare: (1) În caz de necesitate poliţistul poate folosi, în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de lege, forţa armelor albe sau a armelor de foc. Armele de foc se folosesc după somaţia: Stai, stai că trag! (2) În cazurile de legitimă apărare poliţistul poate folosi armele de foc, fără somaţie. (3) Folosirea armamentului din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege, înlătură caracterul penal al faptei.”

În aceste condiții, pentru a putea oberva care sunt situațiile în care se poate utiliza arma din dotare de către polițist, trebuie să analizăm înțelesul noțiunilor „în caz de necesitate” și „legitimă apărare”.

Potrivit art. 9 din Codul de etică și deontologie al polițistului: (1) Politistul executa actiuni in forta ca masura exceptionala, in stricta conformitate cu prevederile legale si numai in situatii de absoluta necesitate, pentru indeplinirea unui obiectiv legitim. (2) Actiunile in forta desfasurate de politie trebuie subordonate principiilor necesitatii, gradualitatii si proportionalitatii. (3) Mijloacele din dotare ce pot fi utilizate in timpul actiunilor in forta, inclusiv armele de foc, vor fi folosite numai in caz de necesitate absoluta, cu respectarea stricta a prevederilor legale. (4) In momentul realizarii obiectivului legitim inceteaza si exercitarea actiunii in forta. (5) In executarea actiunilor in forta politistul va avea in permanenta in vedere respectarea demnitatii umane. (6) Cand este confruntat cu violenta fizica ori cu amenintari reale de folosire a fortei fizice impotriva sa ori impotriva altor persoane, politistul are obligatia de a interveni cu fermitate, in limitele legale, pentru restabilirea ordinii.”

Iar potrivit art. 19 alin. (2) Cod penal: „Este în legitimă apărare persoana care săvârșește fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat și injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporțională cu gravitatea atacului.”

În aceste condiții, revenind la cazul bărbatului care a fost împușcat de către polițist, în lipsa unor informații contrete, putem aprecia că puteau să fie îndeplinite condițiile cu privire la necesitatea folosirii armelor de foc, bărbatul împușcat fiind în posesia unor obiecte, care în cele mai multe cazuri pot fi încadrate ca arme albe.

În schimb, se poate pune în discuție dacă era necesară tragerea unor 6 focuri de armă, și asupra persoanei în cauză, având în vedere dispozițiile legale cu privire la legitima apărare.

Condiția privind proporționalitatea între atacul asupra polițistului și acțiunea care putea pune în pericol viața acestuia trebuie să fie îndeplinită.

În această situație, dat fiind caracterul secret al urmăririi penale, în lispa înformațiilor privind situația de fapt, putem aprecia că nu erau necesare 6 focuri de armă pentru a imobiliza o persoană, chiar și de sex masculin, deoarece, în primul rând echipajele de poliție, de regulă sunt formate din 2 persoane, atacatorul fiind depășit numeric, și, de asemenea, posibilitatea ca acesta să fie imobilizat fără să fie utilizate 6 focuri de armă era una foarte mare.

În concluzie, potrivit dispozițiilor legale în materie, polițiștii, atunci când acționează în scopul neutralizării acțiunilor care deranjează liniștea și ordinea publică trebuie să folosească, în primul rând, metode și intrumente care nu sunt de natură să pună în pericol viața unei persoane, iar, atunci când este necesar, în cazuri excepționale ( spre exemplu atunci când este pusă în pericol viața polițistului), să recurgă la folosirea armelor din dotare, proporțional și având în vedere dispozițiile privind protajarea vieții persoanelor.

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate