You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cerere de divort

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Care sunt actele necesare pentru divort?  Inregistrarile sau filmarile pot fi folosite ca probe? Acestea sunt o parte din intrebarile frecvente in randul cetatenilor.

Raspunsul obiectiv pe care-l pot da, raportat la nevoile clientilor mei, este urmatorul:

In momentul in care decideti sa apelati la un avocat pentru a divorta, trebuie sa va prezentati cu anumite acte pentru ca avocatul sa pregateasca actiunea de divort. Chiar daca internetul este plin de informatii referitoare la actele necesare, sa stiti ca nu este nevoie de chiar asa de multe cum scrie pe diverse site-uri.

Pentru a introduce actiunea de divort, avocatul va avea nevoie doar de urmatoarele acte: actele de identitate a celor doi soti, certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor. Exista si cazuri cand unul dintre parinti poate paraseste domiciliul, fara niciun act asupra lui. In acest caz, tot un avocat specializat va poate ajuta sa obtineti duplicate ale acestor acte. Mai departe, este necesara si achitarea unei taxe pentru divort insa, aceasta taxa poate fi achitata de catre avocat fie la un oficiu postal, fie prin transfer bancar catre sediul de Taxe si Impozite aferent domiciliului din buletin al persoanei care solicita divortul.

Contrar zvonului ca divortul este mai ,,complicat’’ prin intermediul avocatului, fata de cum este prin intermediul notarului, va pot spune doar ca este mai ,,incet’’, nu mai complicat deoarece, in instanta, sunt mai multi factori implicati si o procedura mai indelungata. Insa, nu este deloc mai complicat din punctul de vedere al actelor.

Se pot folosi inregistrarile, ca proba, in instanta?

Primul aspect si cel mai important pe care il comunic clientilor mei, atunci cand imi pun aceasta intrebare este ca, cel mai important este modul in care procuram inregistrarile, nu neaparat inregistrarea in sine.

Astfel, conform art. 341 din Codul de Procedura Civila, sunt mijloace materiale de proba lucrurile care prin insusirile lor, prin aspectul lor ori semnele sau urmele pe care le pastreaza servesc la stabilirea unui fapt care poate duce la solutionarea procesului.

Sunt, de asemenea, mijloace materiale de proba si fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de inregistrare a sunetului, precum si alte asemenea mijloace tehnice, daca nu au fost obtinute prin incalcarea legii ori a bunelor moravuri.

Cum interpretam acest text de lege? De exemplu, nu se poate folosi in instanta o inregistrare care a provenit prin instalarea diverselor dispozitive de inregistrare ori in apartament, ori asupra persoanei pe care dorim sa o inregistram, acesta fiind un mod de a procura probe care incalca bunele moravuri.

Insa, opinia instantei difera de la un caz la altul. Au fost admise in instanta inregistrari telefonice dintre parti, inregistrari/filmari din incinta domiciliului comun, efectuate cu telefonul, care au constituit proba importanta in instanta. De asemenea, sunt acceptate de catre instanta si inregistrari/filmari din spatiile publice. Au fost totusi si situatii de probe respinse pentru ca nu a existat acordul persoanei inregistrate.

Insa, ca si concluzie, este bine sa luati in considerare un mod ,,etic’’ de a inregistra sau de a filma si sa va ganditi bine daca acea proba demonstreaza cu exactitate ceea ce s-a sustinut in cererea de divort. De aceea este necesara experienta avocatului care va reprezinta, care va poate spune care sunt probele cu adevarat utile si adminisibile in instanta, in cadrul unei consultante juridice.

De exemplu, Judecatoria Bacau a admis printr-o sentinta emiterea unui ordin de protectie in baza inregistrarilor, ,,aparatorul reclamantei, avand cuvantul, solicita administrarea probei cu inscrisurile de la dosar; de asemenea, solicita administrarea probei cu inregistrarea audio video despre care fac vorbire agentii de politie, consemnata in procesul verbal aflat la fila 29 dosar. Aparatorul paratului, avand cuvantul, arata ca nu are probe de propus si, de asemenea, precizeaza ca se opune la proba solicitata de catre reclamanta, avand in vedere dispozitiile art. 341 alin.2 Cod Proc. Civ., precum şi dispoziţiile art. 74 Cod Proc. Civ., in sensul ca inregistrarea a fost facuta fara ca paratul sa fie de acord cu probele solicitate. Instanta incuviinteaza pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar, incuviinteaza pentru reclamanta proba cu inregistrarea audio-video solicitata.’’

Un exemplu de respingere a inregistrarilor ca mijloc de proba se gaseste intr-o sentinta a Tribunalului Bucuresti, avand ca obiect rapirea internationala de minori astfel, ,,Tribunalul, avand in vedere ca exista dubii cu privire la modalitatea de obtinere a inregistrarilor audio şi video, daca acestea au fost sau nu obtinute cu acordul sau consimtamantul paratei, fiind obtinute cu presupusa incalcare la dreptul de viata privata al paratei consacrat de art. 71 al. 1 şi 3 şi 73 Cod Civil, fiind o atingere adusa vietii private a persoanei in sensul prevazut de art. 74 lit.,,c" ,,d" si ,,e" Cod civil, le respinge ca inadmisibile in temeiul art. 341 al. 2 Cod pr. civila si dispune restituirea lor catre reclamant. Totodata, in temeiul art. 258 al. 1 Cod pr. civila, tribunalul admite proba cu inscrisurile solicitate de ambele parti, gasind ca sunt admisibile potrivit legii si de natura sa conduca la solutionarea cererii, fiind intrunite conditiile prevazute de art. 255 al. 1 Cod pr. Civila, respinge cererea de efectuare a unui raport psihologic prin comisie rogatorie pentru cei 3 copii, gasind ca administrarea acestei probe ar conduce la o amanare a cauzei cu incalcarea dispozitiilor art. 11 al. 2 din Legea nr. 369/2004 si depasirea termenului legal de 6 saptamani prevazut de art. 11 din Conventia de la Haga pentru solutionarea acestui gen de cauze, nefiind nici oportuna administrarea unei astfel de probe, fiind in sarcina paratei sa dovedeasca presupusele abuzuri pe care le-ar suferi copiii in situatia plecarii in strainatate si la care acestia au fost supusi pe perioada cat acestia au stat in strainatate, iar copiii nu pot fi folositi ca martori pentru dovedirea presupuselor violente si a faptului ca exista un risc grav ca inapoierea copilului sa-l expuna unui pericol fizic sau psihic sau ca in orice alt chip sa-l situeze intr-o situatie intolerabila invocate de catre parintele acuzat de rapire. De asemenea se respinge proba cu ascultarea minorei D______ E____ I_____, ca nefiind utila si concludenta solutionarii cauzei, avand in vedere varsta acesteia de 6 ani.’’ www.rolii.ro

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate