You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Ce probleme pot aparea din punct de vedere judiric

atunci cand vorbim de alcool la volan?

 

Printre cele mai importante obiective pe care le-a avut leguitorul român a fost să creeze un cadru legal cât mai riguros în așa fel încât viețile oamenilor dar și sănătatea fizica a acestora sa nu fie puse în pericol de vehicule care circulă pe drumurile publice.

În acest sens, a fost redactat Codul rutier care cuprinde toate regulile și obligațiile pe care șoferii de vehicule trebuie să le respecte atunci când ies pe drumurile publice.

Problemele întâlnite în practica juridică au fost dezbătute și discutate cu foarte multe ocazii, fiind foarte multe pareri contradictorii, astfel instantele judecatoresti au raspuns acestor intrebari prin deciziile pe care le-au luat.

Prima problema controversta este dacă un șofer care este sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive (droguri) se afla la volanul unei mașini parcate cu motorul oprit. Poate raspunde această persoana să răspundă penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice?

Până în anul 2019, practica instanțelor judecătorești era neunitară, anumite instanțe calificau aceste acțiuni drept infracțiune și atunci șoferul răspundea penal pentru săvârșirea acestei infracțiuni, alte instanțe considerau că acțiunile șoferului nu se încadrau în sferă penală și astfel era înlăturată răspunderea șoferului.

În luna mai 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că un șofer care se află la volanul mașinii parcate și cu motorul oprit poate fi condamnat penal la pedeapsa închisorii dacă acesta era sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive (droguri).

Fiind o decizie care este menită să dezlege anumite controverse ivite în practica instanțelor judecătorești, atunci această dezicie a Înaltei Curți de Casație și Justiție devine OBLIGATORIE din momentul publicării.

Într-un articol anterior am discutat, pe larg, ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru ca un șofer să răspundă penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice  a unei mașini de către o persoană beată sau drogată.

Pe scurt, pentru ca o persoană să răspundă, atunci când se află sub influența băuturilor alcoolice, trebuie să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, iar pedeapsa pentru această infracțiune este pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani.

În concluzie, persoanele care se urcă la volanul unei mașini parcate și care are motorul oprit, fiind sub influența băuturilor alcoolice, și are o îmbibație în sânge de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, atunci acea persoană va răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană beată.

O altă problemă controversată este cea legată de răspunderea penală a proprietarului unei mașini în situația în care împrumută mașina unei persoane aflate sub influența alcoolului.

Într-un alt articol am lămurit cum răspunde penal o persoană în situația în care încredințează mașina unei persoane care nu posedă permis de conducere sau are permisul de conducere suspendat, anulat, expirat etc.

În această situație, leguitorul român a ales să sancționeze în mod distinct faptele persoanelor care încredințează mașina persoanelor care nu posedă permis de conducere sau are permisul de conducere suspendat, anulat, expirat etc.

În cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența acoolului sau a substanțelor psihoactive (droguri) nu a mai fost sancționată în mod distinct fapta persoanei care încredințează mașina unei persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice.

ATENȚIE! Chiar dacă nu a mai fost reglementată în mod distinct o sancțiune pentru persoanele care încredințează mașina unei persoane care este beată, acest fapt nu echivalează cu o lipsă de răspundere.

În aceste condiții, dacă sunt întrunite condițiile pentru ca șoferul să răspundă penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența acoolului sau a substanțelor psihoactive (droguri) (anume, trebuie să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge)  PROPRIETARUL mașinii poate răspunde pentru COMPLICITATE la această infracțiune și poate primi pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani alternativ cu pedeapsa amenzii.

Această angajare a răspunderii penale a fost clarificată printr-o decizie din mai 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, menționând faptul că acțiunea de încredințare a mașinii unei persoane care a consumat băuturi alcoolice este faptă penală (îmbibația alcoolică a șoferului trebuie să fie mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge).

Poate cea mai controversată problemă din practică este legată de îmbibația alcoolică din sange pentru a exista infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

Spre exemplu, un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice cauzează un accident de circulație, în urma căruia două persoane prezintă diferite afecțiuni medicale. În această situație, pentru a răspunde penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă în varianta faptelor comise sub influența băuturilor alcoolice trebuie să fie îndeplinită condiția ca îmbibația alcoolică să fie mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge?

Aceasta problemă a fost foarte controversată în practica instanțelor de judecată, fiind instanțe care rețineau infracțiunea indiferent de nivelul îmbibației alcoolice, iar alte instanțe rețineu infracțiunea doar dacă îmbibația alcoolică depășea pragul de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

În anul 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a decis că persoanle vor răspunde pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă în varianta faptelor comise sub influența băuturilor alcoolice indiferent de îmbibația alcoolică.

Fiind relevant nivelul de îmbibație alcoolică pentru a reține această variantă a infracțiunii de vătămare corporală din culpă, echivalează cu o angajare a răspunderii penale a șoferilor care prezintă cea mai mică valoare de îmbibație alcoolică.

Spre final, reinterez condițiile în care o persoană răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit dispozițiilor alin. (1) ale art. 336 Cod penal, persoana care conduce pe drumurile publice a unui vehicul și care se află sub influența alcoolului cu îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, va fi sancționată penal cu pedeapsa închisorii de la unu la 5 anu sau cu pedeapsa amenzii.

De asemenea, potrivit alin (2) ale art. 336 Cod penal, cu aceeași pedeapsă, anume pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani sau cu pedeapsa amenzii, se sancționează și persoana, aflată sub influența substanțelor psihoactive, care conduce care conduce un vehicul pe drumurile publice.

Atenție! Art. 336 Cod penal prevede o variantă specială pentru persoanele care efectuează transport public de persoane, persoane care efectuează transport de substanțe sau de produse periculoase ori persoane care se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

În această ultimă situație, persoanele care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive sunt sancționate penal, iar pedeapsa prevăzută de lege este pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani.

În practica instanțelor judecătorești, în această materie, chiar dacă se prevede pedeapsa închisorii pentru aceste infracțiuni se poate observa orientarea aplicăreii unei pedepse spre minimul special prevăzut de lege.

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate