Conducerea sub influenta substantelor interzise in 2025
Conducerea sub influenta substantelor interzise ramane una dintre cele mai grave probleme de siguranta rutiera din intreaga lume si din aceasta cauza, masurile impotriva acestor soferi au devenit mai drastice in ultimul timp in majoritatea tarilor, inclusiv in Romania. Alcoolul, drogurile si alte substante psihoactive afecteaza grav capacitatea de a conduce asa ca, mai ales cu scop preventiv, autoritatile au inceput sa implementeze sanctiuni severe, printre care: amendamente legislative mai aspre, controale mai riguroase, pedepse mai grave (inchisoare sau confiscarea vehiculului), campanii de constientizare.
In acest sens, forma actualizata a art. 336 Cod Penal, prevede ,,(1)conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi’’, ,,(2)cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere’’, ,,(3)daca persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. 1 si 2 efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi’’.
Aceste masuri mai severe reflecta un trend global in care siguranta rutiera este o prioritate si au fost introduse in etape diferite cu scopul de a spori sanctiunile de de a combate mai eficient fenomenul.
Un alt aspect semnificativ al modificarilor legislative vizeaza refuzul de a se supune testelor de alcool sau droguri. Daca un sofer refuza testarea, poate fi sanctionat cu pedeapsa inchisorii intre 2 si 7 ani, iar permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioada considerabila deoarece refuzul testarii este tratat ca o infractiune si nu mai este o simpla contraventie. De asemenea, soferilor prinsi la volan sub influenta drogurilor sau a alcoolului li se poate suspenda permisul pe o perioada considerabila de timp. Durata suspendarii poate varia de la 30 de zile la 2 ani sau chiar mai mult in cazul recidivei.
In plus, s-au stabilit criterii specifice pentru definirea substantelor interzise si a nivelurilor permise de droguri in sange si s-au introdus proceduri mai clare de testare si de colectare a probelor biologice.
Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.