You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cont social media spart

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cadrul legal atunci cand iti este spart contul de Social Media

Odata cu evolutia tehnologiei, apar si noi modalitati de comitere a infractiunilor.

Asadar, daca acum zeci de ani comunicarea se facea prin scrisori sau ulterior, prin telefon fix iata ca, de mai bine de cativa ani, principala cale de interactionare este prin intermediul social media.

Astfel, asistam la aparitia unor noi metode de comitere a infractiunilor. Un exemplu ar fi infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic, infractiune prevazuta si sanctionata de catre art. 360 Cod Penal.

Pentru a lamuri ce inseamna aceasta infractiune voi oferi ca exemplu spargerea  conturilor de social media ale influencerilor, persoanelor publice etc. .

De obicei, aceste conturi sunt vizate de catre hackeri, care le acceseaza fara existenta unui temei legal sau contractual, pentru ca mai apoi sa se solicite diverse lucruri victimei. Acest lucru se intampla si daca infractorul detine un contract in acest sens dar depaseste limitele acestui contract.

De exemplu, infractorul reuseste sa patrunda in contul de social media a unei persoane, fara a avea permisiunea acesteia si apoi colecteaza diverse informatii personale de acolo. Scopul infractorului este acela de a obtine date informatice la care nu are dreptul, prin incalcarea masurilor de securitate ale victimei, pe care apoi le copiaza. In acest caz, faptele acestuia constituie atat acces ilegal la un sistem informatic cat si transfer neautorizat de date informatice. Mai departe, daca infractorul recurge la solicitarea de foloase patrimoniale injuste de la victima, pentru a nu divulga informatiile in posesia carora a intrat, acesta savarseste si infractiunea de santaj care va intra in concurs cu cele doua mentionate anterior.

Infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic este o infractiune de pericol, care se considera consumata in momentul realizarii actiunii incriminate. In acest caz, in momentul in care infractorul a pastruns pe contul de social media fara permisiune. Mai departe, salvarea si copierea informatiilor furate si solicitarea de anumite foloase in schimbul lor, constituie infractiuni diferite, iar pedepsele se vor contopi. Aceasta fapta poate fi comisa atat in forma continua cat si in forma continuata si se epuizeaza la data incetarii actiunii sau la data comiterii ultimei actiuni.

Prin urmare, spargerea contului cuiva de social media si folosirea informatiilor  reprezinta infractiune care se pedepseste cu inchisoare.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate