You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cum ma apar cand sunt expropriat incorect?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Au inceput notificarile catre proprietarii de terenuri din Bucuresti si judetul Ilfov pentru centura Bucuresti in vederea exproprierii acestora. Cum ma apar daca suma acordata cu titlu de despagubire nu este corecta?

Cum ma apar cand sunt expropriat incorect??? Expropriere pentru cauză de utilitate public?

Ce este exproprierea?

Exproprierea este acea operațiune prin care dreptul de proprietate al unei persoane fizice sau juridice se trece în mod forțat în proprietatea statului, acesta din urmă obligația de a oferi despăgubiri în acest sens.

Constituția României prevede faptul că exproprierea se poate face doar în situația în care se vor face lucrări de utilitate publică, anume doar pentru cauză de utilitate publică și doar dacă cel care urmează să fie expropriat primește înainte o despăgubire echitabilă.

  1. Cum se calculează depăgubirea pe care persoanele trebuie să o primească ca urmare a exproprierii?

Conform dispozițiilor legale în vigoare, depăgubirea pe care persoanele fizice sau juridice trebuie să o primească în măsura în care operează transferul forțat de proprietate trebuie să fie alcătuită din valoarea reală a imobilului expropriat (teren, casă, bloc de locuințe, clădire de birouri etc.) și din prejudiciul sau paguba cauzată proprietarului.

Astfel, pe lângă valoarea reală a proprietății, persoana fizică sau juridică trebuie să fie despăgubită și pentru paguba cauzată ca urmare a trecerii forțate a imobilului în proprietatea statului.

2. Cum se stabilește despăgubirea pe care trebuie să o primească persoana expropriată?

Conform legislației în vigoare, de la data la care proprietarul a primit notificarea de expropriere are termen 20 de zile pentru a se prezenta la sediul expropriatorului.

Odată cu depunerea documentației solicitate, proprietarul va depune și o cerere privind calcularea depăgubirilor.

Pe baza acestor documente, expropriatorul va emite hotărârea  de stabilire a cuantumului despăgubirilor.

 

3.Ce se întâmplă dacă depăgubirea nu este calculată corect?

În cadrul practicii intanțelor judecătorești din România au fost semnalată tendința expropriatorului (statul sau județele, municipiile, orașele, comunele) de a oferi depăgubiri care să fie inferioare prețului oferit pe piață pentru proprietatea care este expropriată.

Spre exemplu, pe rolul Tribunalului Arad a fost înregistrată o acțiune în cadrul căreia o persoană fizică a menționat faptul că i-a fost oferită o despăgubire în valoare de 4306,76 lei pentru imobilul expropriat, deși, în realitate, conform prețului pieței, valoarea acelei proprietății era de cel puțin 14.920 euro.

În aceste situații în care despăgubirea nu a fost calculată corect, proprietarul se poate adresa instanței judecătorești în termen de 3 ani de la data emiterii hotărârii de stabilire a despăgubirilor pentru contestarea sumelor stabilite.

Un aspect important care trebuie subliniat este că procedura de expropriere va continua chiar dacă proprietarul decide să formuleze o contestație a hotărârii de despăgubire.

 

 

 

 

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate