You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cum obtin reabilitarea?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

 

In dreptul penal romanesc exista 2 cauze care inlatura consecintele condamnarii:

  1. Reabilitarea de drept – art. 165 Cod penal – are loc in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, daca in decurs in 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune
  2. Reabilitarea judecătorească: art. 166 Cod penal:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

  1. a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  2. b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  3. c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  4. d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu

            Instanta de judecata admite cererea de reabilitare atunci cand constata ca sunt indeplinite toate conditiile enumerate mai sus sau o poate respinge in caz contrar.

Cum este solutionata cererea de reabilitare: Fostul condamnat introduce cererea la instanta competenta (instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea sau instanta corespunzatoare in a carei circumscriptie domiciliaza condamnatul sau in care a avut ultimul domiciliu, daca la data introducerii cererii domiciliaza in strainatate).

Dupa moartea acestuia, cererea poate fi introdusa de sotul sau de rudele apropiate ale acestuia. La cerere se anexeaza documentele din care reiese ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. La un termen fixat, instanta care a analizat in prealabil cererea, asculta persoanele citate prezente, concluziile procurorului si ale fostului condamnat si verifica efectiv indeplinirea conditiilor. Instanta se pronunta asupra cererii, iar sentinta prin care aceasta rezolva cererea de reabilitare este supusa contestatiei in termen de 10 zile de la comunicare. Decizia instantei care solutioneaza cererea (instanta ierarhic superioara) este definitiva.

Reinnoirea cererii de reabilitare judecatoreasca – „(1) In caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o noua cerere decat dupa un termen de un an, care se socoteste de la data respingerii cererii prin hotarare definitiva.

(2) Conditiile prevazute în art. 168 trebuie sa fie indeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.”

In situatia in care, dupa acordarea reabilitarii judecatoresti s-a descoperit ca cel condamnat savarsise o infractiune in termenul de reabilitare, art. 171 din Codul penal prevede ca hotararea judecatoreasca va fi anulata.

 

Avocat reabilitare

Cazier judiciar reabilitare

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate