You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Deschizi un cont fals pe facebook risti inchisoarea

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Deschizi un cont fals pe facebook risti inchisoarea

Cont fals de Facebook? Iată ce a decis Înalta Curte de Casație și Justiție

În ultima perioadă foarte multe persoane s-au confruntat cu diferite procese ca urmare a „furtului de identitate” pe rețeaua de socializare Facebook.

Fie că vorbim de acțiuni civile, în care persoana a cărei identitate a fost furată a solicitat anumite sume de bani ca daune morale, fie că vorbim de procese penale în care poliția și parchetul au fost sesizate cu privire la acest fenomen denumit generic „furt de identitate”.

La ce se referă această noțiune generică „furtul de identitate”?

Practic, în momentul în care o persoană decide să deschidă un cont de Facebook iar în rubrica datelor personale aceasta decide să completeze cu datele personale ale unei alte persoane (numele, prenumele, data nașterii etc.) și inclusiv cu pozele persoanei respective, atunci se poate considera un „furt de identitate”.

Ce este IMPORTANT de subliniat este că datele despre care am făcut referire trebuie sa fie REALE.

În acest sens, pentru că legislația românească nu definește, în concret, această sintagmă „furt de identitate” Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre (Decizia nr. 4/2021) în care precizează:

Fapta de a deschide și utiliza pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două din cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

După cum bine știm, hotărârile pronunțate de ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept este OBLIGATORIE din momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial al României.

Cel mai concludent exemplu în care se poate comite această infracțiune este în cazul persoanelor publice denumite popular „vedete”.

Dacă o persoană decide să deschidă un cont de Facebook folosind numele, prenumele și datele de identificare REALE (dată de naștere, orașul unde locuiește, informații cu privire la starea civilă etc.) ale unei persoane publice, folosind și imagini reale cu acea persoană publică atunci persoana care a decis să deschidă acel cont de Facebook  a săvârșit infracțiunea de fals informatic.

Ce efecte practice are această hotărâre ICCJ?

Infracțiunea de fals informatic este reglementată în Codul penal Român și, ca orice infracțiune, are prevăzută o pedeapsă penală în momentul în care o persoană o săvârșește.

Pe scurt, persoana care deschide un cont de Facebook cu datele reale ale unei alte persoane și utilizează acel cont (adaugă persoane în lista de prieteni, postează etc.) poate risca o pedeapsă penală, chiar și pedeapsa închisorii.

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate