You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Diplome false Europa Ecor

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Diplome false Europa Ecor, Alexandru Ghica. Aceasta este acuzatia, insa, sa vedem ce spune CEDO intr-o situatie aproape identica?

În ultimii ani au izbucnit tot mai multe scandaluri mediatice generate de diplomele de licență eliberate de mai multe universități care au funcționat în perioada 1990-2000 și care nu aveau autorizații de funcționare.

Printre aceste universități se numără și Universitatea „Alexandru Ghica” ce a avut sediul în Alexandria, Teleorman, Spiru Haret, Europe Ecor.

Procurorii care au instrumentat cauza au reținut că în perioada 2004-2009 funcționarii publici care erau responsabili pentru întocmirea și eliberarea diplomelor de licență, în schimbul unei sume de bani, au întocmit dosarele de absolvire fără ca absolvenții să fi participat la cursuri, iar aceste dosare erau remise unor universități acreditate în vederea susținerii examenului de licență.

Funcționarii publici responsabili, cum ar fi rectorul, secretarul etc., au fost condamnați pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale primind astfel pedepse de până la 3 ani închisoare.

Însă, chiar dacă persoanele responsabile pentru săvârșirea infracțiunilor au fost condamnate, procurorii au sesizat instanțele de judecată cu privire la anularea diplomelor emise de aceste universități neacreditate.

Prima problemă semnalată în această situație a fost dată de faptul că aceste universități nu erau înregistrate ca unități de învățământ superior ci ca fundații care aveau ca scop și obiect de activitate, printre altele, organizarea și dezvoltarea învățământului universitar privat, practic aceste universitati nu se aflau sub coordonarea Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului.

Astfel se pune întrebarea: se pot anula diplomele eliberate de universitățile ce au funcționat fără autorizație?

În dreptul civil român este întâlnit principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului inițial, astfel se solicită anularea diplomei de licență emise de aceste universități ca urmare a anulării foii matricole și a actelor cuprinse în dosarului de studii.

În practica instanței judecătorești au fost dosare în care instanța a decis anularea diplomelor de licență ca urmare a anuării foilor matricole și a actelor cuprinse în dosarul de studii.

Pe această cale, mai multe persoane ale căror diplome au fost anulate s-au „plans” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând totodată și daune morale.

În cauza Convertito și alții împotriva României, Curtea, în uninanimitate, a reținut că a fost încălcat art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și, pe cale de consecință, România a fost obligată la plata sumei de 10.000 euro cu titlu de daune morale și 3000 euro pentru alte taxe achitate.

Ce prevede art. 8 din Covenția Europeană a Drepturilor Omului?

Art. 8 din Covenția Europeană a Drepturilor Omului prevede Dreptul la respectarea vieții private care garantează oricărei persoane dreptul la respectarea vieții sale private  și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale.

Acest principiul se corelează cu o excepție prevăzută de dispozițiile Codului civil român care prevede că atunci când mai multe persoane s-au aflat în eroare cu privire la un anumit drept sau o anumită calitate juridică, instanța de judecată poate hotărî ca acest act să producă efecte ca și când ar fi valabil.

Spre exemplu, în măsura în care o persoană a obținut diploma de licență la una dintre universitățile descrise în partea de început a prezentului articol și în toată activitatea sa profesională a utilizat această diplomă, a participat la concursuri, a fost avansat, a primit bonusuri și sporuri, atunci judecătorul poate stabili ca această diplomă să producă efecte în continuare.

În măsura în care, în urma sesizărilor efectuate de Parchet cu privire la anularea diplomelor eliberate de aceste universități instanța de judecată decide să nu pună în aplicare acest principiu și nici jurisprudența în materie, atunci poate fi sesizat CEDO și pot fi obținute atât daune morale, cât și daune materiale.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate