You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Divort

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Divorțul în cazul în care unul dintre soți nu este de acord

Divortul in cazul in care unul dintre soti nu este de acord este o situatie frecventa in practica juridica din Romania. Acest tip de divort ridica o serie de intrebari legate de procedura, dovezi si sansele de succes. In acest articol, vom explora pasii necesari, aspectele legale si strategiile utile pentru a finaliza divortul chiar si atunci cand consensul lipseste.

Cand si cum poti divorta fara acordul celuilalt sot ?

Legea din Romania permite ca un divort sa fie pronuntat chiar si atunci cand unul dintre soti nu este de acord. Acest lucru este posibil printr-o actiune in instanta, cunoscuta sub numele de divort contencios. In acest tip de proces, instanta de judecata analizeaza motivele pentru care unul dintre soti solicita incetarea casatoriei si decide daca sunt suficiente pentru desfacerea acesteia.

Este important de stiut ca refuzul unuia dintre soti nu impiedica inceperea procesului. Dimpotriva, acesta poate conduce la un proces mai lung si mai complicat, dar cu sanse reale de solutionare favorabila pentru reclamant.

Motivarea cererii de divort este esentiala. Legea prevede ca este suficient ca relatia dintre soti sa fie grav si iremediabil deteriorata. Probele pot include: martori, inscrisuri (mesaje, emailuri), rapoarte medicale sau psihologice, sau orice alta dovada a incompatibilitatii dintre soti.

Desi instanta poate incerca o mediere sau o conciliere intre soti, lipsa acordului unuia nu este un obstacol absolut. In cele mai multe cazuri, daca reclamantul insista, instanta va admite cererea.

Etapele procesului de divort contencios :

Procesul incepe prin depunerea unei cereri de chemare in judecata, care trebuie sa contina informatii precise despre casatorie, copii (daca exista), motivele divortului si eventuale cereri accesorii (custodie, pensie alimentara, locuinta, partaj).

Dupa inregistrarea cererii, instanta va fixa un termen de judecata. Sotul parat va fi citat si va avea posibilitatea sa raspunda cererii. In cazul in care refuza sa se prezinte sau sa colaboreze, procesul continua in lipsa sa.

In cadrul procesului, judecatorul poate dispune audierea sotilor, administrarea probelor si efectuarea unei anchete sociale daca exista copii minori. Scopul este de a stabili daca relatia maritala mai poate fi salvata si, in caz contrar, care sunt conditiile cele mai echitabile pentru desfacerea casatoriei.

Ce trebuie sa stii despre refuzul celuilalt sot ?

Refuzul sotului de a divorta poate avea mai multe forme: lipsa unui acord scris, neprezentarea la notar sau la instanta, formularea de obiectii sau chiar contestarea fiecarei cereri a reclamantului. Totusi, legislatia romana este construita in asa fel incat sa permita incheierea casatoriei atunci cand viata de cuplu nu mai functioneaza.

Este esential sa te pregatesti din punct de vedere juridic si emotional pentru un astfel de proces. Un avocat cu experienta in dreptul familiei te poate ajuta sa formulezi corect cererea, sa identifici dovezile necesare si sa eviti blocajele procedurale. Exista cazuri in care sotul parat refuza colaborarea doar pentru a tergiversa procesul sau din considerente emotionale, nu legale. Aceste situatii pot fi gestionate prin masuri procedurale si fermitate in instanta.

Aspecte practice si recomandari utile :

In cazul unui divort fara acordul celuilalt sot, urmatoarele recomandari pot fi utile:

Consultarea unui avocat specializat in dreptul familiei inca din faza initial;

Colectarea din timp a dovezilor care sustin deteriorarea relatiei;

Formularea unei cereri clare si argumentate in instanta;

Pregatirea pentru o durata mai lunga a procesului;

Mentinerea unei atitudini civilizate si concentrate pe obiectivul legal.

Avantaje si dezavantaje ale divortului fara acord :

Avantaje: permite iesirea dintr-o relatie toxica sau disfunctionala chiar si in lipsa acordului celuilalt; poate duce la stabilirea clara a custodiei si pensiei alimentare in interesul copilului; ofera posibilitatea separarii juridice si patrimoniale intre soti.

Dezavantaje: durata mai lunga a procesului; costuri mai ridicate (onorarii avocat, taxe de timbru, expertize); implica mai mult stres emotional si consum de resurse psihologice.

Chiar si in situatii tensionate, un divort fara acord poate fi solutionat eficient, mai ales daca este gestionat cu profesionalism.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate