You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Evaziune fiscala modificare lege

Bogdan Palade
Bogdan Palade

De cand a inceput sa reprezinte o prioritate printre responsabilitatile autoritatilor nationale combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, au inceput sa apara si modificari mai dure ale legislatiei fiscale.

In acest sens, incepand cu data de 16 mai 2024, va intra in vigoare Legea 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care se modifica Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Asadar, care ar fi modificarile pe care le aduce noua lege?

Daca in prezent constituie infractiuni doar ,,retinerea si neplata’’ si ,,incasarea si neplata’’, devine infractiune si ,,neretinerea la sursa’’ a impozitelor si contributiilor care se pedepseste cu inchisoare intre unu si cinci ani sau cu amenda, prin modificarea articolului 6 din Legea nr. 241/2005.

Se majoreaza limitelele de pedeapsa pentru anumite infractiuni, respectiv se vor pedepsi intre trei si zece ani de inchisoare fata de intre doi si opt ani de inchisoare prin introducerea la art. 9 din Legea 241/2005 a doua noi litere, h) si i) si prin modificarea literelor c) si e), urmatoarele fapte:  h) folosirea de catre contribuabil, cu rea-credinta, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, in vederea crearii aparentei de legalitate a unor operatiuni fictive sau disimularii circuitului tranzactional real al bunurilor/serviciilor;  i) utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale;  c) evidentierea, in actele contabile, in factura electronica sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, e) executarea de evidente contabile duble folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Mai apare o noua infractiune care se pedepseste in forma tentativei. Asadar, dupa articolul 9, se introduce articolul 92, care prevede, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi orice actiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase avand ca efect diminuarea cu cel putin un milion de euro, in echivalentul monedei nationale, a resurselor bugetului de stat, prin: utilizarea sau prezentarea de declaratii sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA; nedivulgarea in mod intentionat de informatii privind TVA, atunci cand aceste informatii trebuie divulgate potrivit legii; prezentarea de declaratii corecte, declaratii electronice corecte privind TVA pentru a masca in mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursari de TVA.

Se introduce si articolul 93, care vizeaza sanctionarea unei noi infractiuni, respectiv  constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda operatiunea de creditare efectuata in mod direct sau indirect de catre orice persoana fizica, avand drept scop efectuarea unor plati cu sume de bani care provin din omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate si/sau a veniturilor realizate a unuia sau mai multor contribuabili.

Cu privire la prescriptie, apare o noua regula prin introducerea art. 101, care prevede ca termenul de prescriptie al raspunderii penale incepe sa curga de la data sesizarii organului fiscal sau de la data sesizarii organului de urmarire penala, dar nu mai tarziu de zece ani de la data comiterii infractiunii.

De asemenea, noile modificari prevad si care sunt noile infractiuni care intra in competenta de solutionare a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate