You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Hărțuirea și hărțuirea sexuală

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Hărțuirea și hărțuirea sexuală –diferențe și asemănări

Printre cele mai întâlnite infracțiuni în viața reală sunt infracțiunile de hărțuire și hărțuire sexuală. Fie că vorbim de comiterea acestora în persoană sau comiterea acestora în mediul online, aceste infracțiuni au consecințe grave in viața unei persoane.

Deși vorbim de două infracțiuni care poartă aceeși denumire, hărțuirea și hărțuirea sexuală sunt două infracțiuni diferite, hărțuirea sexuală nefiind o modalitate în care se poate comite înfracțiunea de hărțuire.

Pentru a putea diferenția situațiile în care acestea se comit, iată câteva aspecte pe care trebuie să le știți:

În primul rând, hărțuirea este infracțiunea prin care o persoană, în mod repetat, urmărește fără drept (fără a deține un mandat) o persoană, ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau orice alte locuiri frecventate de victima, acțiuni ce îi produc victimei o stare de frică, de temere.

De asemenea, hărțuirea se poate comite și prin apeluri telefonice sau prin alte modalități prin care se poate transmite un mesaj ( SMS, Facebook ori orice altă rețea de socializare), iar aceste transmiteri repetate de mesaje îi produc victimei o stare de frică.

În ceea ce privește a doua infracțiune, hărțuirea sexuală, se realizează prin pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare ( de colegialitate, de coordonare) prin care victima este pusă într-o situație indimidantă sau umilitoare.

Iată o primă diferențiere între cele două infracțiuni, hărțuirea fiind realizată prin acțiuni de urmărire, de supraveghere a persoanei vătămate, iar hărțuirea sexuală fiind acțiunea de pretindere de favoruri sexuale.

Fiind întâlnită de cele mai multe ori situația în care victima este o persoană de sex feminin și faptuitorul, infractorul de sex masculin, în cadrul populației se tinde a se generaliza faptul că făptuitorul poate fi doar o persoană de sex masculin și victima poate fi doar o persoană de sex feminin.

Aspect care este greșit. În cadrul infracțiunii de hărțuire, subiectul activ ( făptuitorul, infractorul) nu este circumstanțiat, poate fi orice persoană, la fel este și în cazul subiectului pasiv ( victima).

În cazul hărțuirii sexuale situația este puțin mai complexă. Chiar dacă subiectul activ ( făptuitorul) poate avea orice sex ( feminin sau masculin), el este circumstanțiat prin condiția că faptele comise se acesta trebuie să fie în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare. Spre exemplu, în cazul unei firme o persoană de sex feminin pretinde favoruri sexuale de la subalternul ei, victimă, persoană de sex masculin.

De asemenea, și în cazul subiectului pasiv ( victima, persoana vătămată) trebuie să avem în vedere circumstanțierea prin condiția relațiilor de muncă sau a unei relații similare, nefiind important sexul acesteia.

Pentru că este de actualitate, trebuie să calificăm, să explicăm și încadrarea hărțuirii din mediul online. Astfel, tindem să ignorăm mesajele primite de la străini, și, de cele mai multe ori, avem tendița chiar de a răspunde acestor mesaje.

Atunci când lucrurile degenează, când se începe transmiterea de mesaje în mod repetat, obsesiv, victima se sesizează și apelează la persoanele apropriate, de încredere. Un aspect important care este de subliniat este că victima NU este vinovată de atacul cybernetic al făptuitorului, chiar dacă se tinde să se afirme „e vina ta pentru că i-ai răspuns”.

În acest context, trebuie să avem în vedere că făptuitorul pronește cu gândul de a produce o stare de temere, de frică persoanei vătămate. Altfel spus, făptuitorul prevede că acțiunile sale vor produce o stare de frică și fie urmărește producerea acesteia, fie acceptă acest rezultat.

În schimb, pentru a fi sancționate penal acțiunile făptuitorului, trebuie ca acestea să se producă în mod repetat, cu o frecvență care să inducă starea de frică.

De asemenea, un alt subiect de actualitate este hărțuirea sexuală de la locul de muncă, fiind un fenomen care este des întâlnit nu doar pe teritoriul României, ci și în străinătate. Un exemplu în acest sens este dat de actrițele de la Hollywood care au demascat diversele ipostaze în care au fost hărțuite pe platorile de filmare de diverși regizori (fiind un exemplu relevant pentru explicarea sintacmei de „relații asemănătoare” din textul legal).

Cum se manifestă hărțuirea sexuală de la locul de muncă? Un alt exemplu relevant este atunci când șeful pretinde în mod repetat ( este esențial ca pretinderea să fie repetată) favoruri sexuale de la secretara sa. În această situație, victima fiind intimidată de puterea decizională pe care o are șeful său alege să tacă sau să interpreteze conduita sa de la locul de muncă ca fiind cea care a provocat atitudinea șefului său.

Ce trebuie să facem atunci când suntem victimele unor astfel de infracțiuni?

Textul legal, anume art. 208 Cod penal și art. 223 Cod penal, prevede că acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a victimei.

Pentru a putea diferenția și stabili cadrul legal al acțiunilor care au fost comise de făptuitor, recomandabil este să apelați în primă fază la ajutorul unui avocat, care poate să delimiteze acțiunile comise și poate să stabilească dacă acestea se încadrează în modalitățile de exercitare a infracțiunilor.

SANCȚIUNI

Astfel cum am stabilit, cele două infracțiuni, chiar dacă sunt confundate în rândul populației, sunt diferite, iar regimul sancționator al acestora este diferit.

Pentru infracțiunea de hărțuire, art. 208 Cod penal prevede pentru persoana care săvârșește acțiuni de urmărire sau de supraveghere a locuinței sau a victimei, este sancționată cu pedeapsa închisorii de la 3 luni la 6 luni sau amenda.

De asemenea, tot în cadrul art. 208 Cod penal, este prevăzută pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni alternativ cu pedeapsa amenzii pentru persoana care în mod repetat efectuează apeluri telefonice sau comunicări prin orice alte mijloace de transmitere la distanță.

Pentru infracțiunea de hărțuire sexuală, art. 223 Cod penal prevede pentru persoana care pretinde în mod repetat favoruri de natură sexuală care provoacă victimei o situație umilitoare sau intimidanță, pedeapsa închisorii de la 3 luni la un an alternativ cu pedeapsa amenzii.

În concluzie, recomandarea este să fiți atenți la modalitatea în care se pot exercita aceste infracțiuni și, în situația în care sunteți victima unor astfel de acțiuni, apelați la un avocat și la forțele de ordine publică.

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate