Sunt supuse impozitării criptomonedele?
În ultimii ani conceptul de criptomonedă a devenit din ce în ce mai mai cunoscut în cadrul populației din România, fiind din ce în ce mai utilizată.
Ce este criptomoneda?
Criptomoneda, conform definiției date de legislațiile internaționale, este o monedă virtuală ce este folosită drept mijloc de plată, nefiind o monedă bancară.
De cele mai multe ori criptomoneda este confundată cu moneda electronică, însă, potrivit dispozițiilor legislației române în vigoare, aceste două tipuri de monedă sunt diferite.
În primul rând, moneda electronică este moneda bancară ce a fost emisă la primirea fondurilor și este utilizată în scopul efectuării unor operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană alta decât emitenta de monedă electronică.
Din definiția legală nu se desprind prea multe deosebiri, astfel consider că pentru a explica acest concept complex este necesar un exemplu.
Moneda electronică este reprezentată de suma de bani pe care o deține titularul unui cont bancar, putând fi utilizată prin intermediul cardului bancar pe care îl deține persoana respectivă. Astfel, plățile pe care o persoană le efectuează prin intermediul cardului bancar pot fi interpretate ca plăți efectuate cu monedă electronică.
Practic, moneda electronică se emite în funcție de disponibilitatea bănească pe care o are o persoană într-un cont bancar.
În schimb, moneda virtuală sau criptomoneda nu este o monedă bancară, nu este reprezentată de sumele de bani pe care le deține titularul unui cont bancar, fiind administrată într-un sistem virtual.
Sintetizând, criptomoneda sau moneda virtuală reprezintă echivalentul banilor în sistem virtual care nu este administrat sau intermediat prin intermediul bancar și prin intermediul unui „portofel digital”.
Printre monedele virtuale se enumeră BitCoin, Etherum, Litecoin, Ripple, Dogecoin, Stellar și multe altele.
Criptomonedele au devenit foarte populare în ultimii ani datorită creșterilor spectaculoase a valorii acestora și câștigurilor aduse mai multor persoane.
Fiind un concept nou apărut în România, instituțiile statului, în principal ANAF, au avut dificultăți în ceea ce privește gestionarea impozitării profitului realizat ca urmare a fluctuațiilor criptomonedelor.
Printre cele mai împărțile opinii în rândul populației a fost că acestea profitul realizat din fluctuațiile criptomonedelor nu ar trebui să fie supus impozitării câtă vreme legislația fiscală nu prevedea impozitarea sa în cadrul enumerării din articolele legislative.
Astfel, se naște întrebarea „sunt supuse impozitării profiturile realizate din criptomonede”?
Răspunsul este afirmativ, în anu, 2019 a fost adoptată Legea nr. 30/2019, care, printre altele, reglementează modul de impozitare a veniturilor realizate din tranzacțiile cu criptomonede.
Însă și după adoptarea Legii nr. 30/2019 au fost anumite controverse cu privire la regimul de impozitare a veniturilor realizate din criptomonede.
În aceste condiții, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată în vederea pronunțării unei hotărâri care să soluționeze, de principiu, controversele create de regimul de impozitare a criptomonedelor.
Prin decizia nr. 34 din 24 mai 2021 Înalta Curte de Casație și Justiție a menționat că Legea nr. 30/2019 nu a fost adoptată în vederea acoperirii unor viduri legislative existente ci pentru a adapta legislația în domeniul tranzacțiilor cu criptomonede.
În aceeași decizie anterior menționată, Curtea Supremă a mai reținut că și înainte de adoptarea Legii nr. 30/2019 legislația română nu excludea impozitarea unor astfel de venituri, având în vedere că în Codul fiscal român, în cadrul articolului în care erau prevăzute veniturile neimpozabile nu erau incluse aceste categorii de venituri.
Practic, Înalta Curte a decis că în măsura în care veniturile obținute din criptomonede nu sunt prevăzute expres de lege ca fiind venituri neimpozabile acestea trebuie să fie supuse regimului impozitării.
Astfel, toate persoanele care realizează venituri din tranzacțiile cu criptomonedele sunt obligate de legislația în viagoare să depună declarația unică la ANAF pentru impozitarea acestora.
Join the newsletter to receive the latest updates in your inbox.