You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Infractiuni economice

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Infractiuni economice

Infractiunile economice reprezinta acele actiuni ilicite care sunt desfasurate in domeniul economic. Printre principalele infractiuni se afla evaziunea fiscala (art. 9 Legea 241/2005), delapidarea (art. 295 Cod Penal), gestiunea frauduloasa (art. 242 Cod Penal si Legea 286/2009), spalarea de bani (art. 49 Legea 129/2019), si concurenta neloiala (art. 2 Legea 11/1991).

Despre evaziunea fiscala am scris intr-un articol precedent, unde am enuntat actualizarile foarte importante pe care le-a adus anul 2024 Legii nr. 241/2005 privind evaziunea fiscala.

Delapidarea consta in deturnarea de fonduri sau bunuri de catre persoane care detin o pozitie de gestionare a acestor fonduri. Conform art. 295 Cod Penal, delapidarea este definita ca ,,insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar public, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepseşte cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica’’. Este important de precizat ca, fata de gestiunea frauduloasa, subiectul activ al infractiunii de delapidare trebuie sa aiba calitatea de functionar public, care isi insuseste sau foloseste in mod ilegal bunurile pe care le are în grija, in interesul sau sau in interesul altuia.

Gestiunea frauduloasa este prevazuta de art. 242 Cod Penal respectiv, ,,(1)pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.(2)Cand fapta prevazuta in alin. 1 a fost savarsita de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.(3)Faptele prevazute in ali. 1 si alin. 2 savarsite in scopul de a dobandi un folos patrimonial se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.(4)Actiunea penala se pune în miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.’’ Prin urmare, subiectul activ al acestei infractiuni poate fi orice persoana care administreaza bunurile cuiva, spre deosebire de infractiunea de delapidare, unde subiectul activ este un functionar public. De asemena, daca in cazul delapidarii nu este necesara existenta unei plangeri prealabile, iata ca in cazul gestiunii frauduloase, aceasta este obligatorie. Exemple de gestiune fruduloasa ar fi : falsificarea unor inscrisuri financiare, manipularea conturilor bancare ale unei societati sau organizatii in scopul de a obtine foloase materiale necuvenite.

Este important sa nu neglijam importanta plangerii prealabile. Chiar daca pare ceva simplu, aceasta plangere prealabila imbraca o anumita forma si daca aceasta nu exista la dosarul cauzei sau nu respecta forma ceruta, dosarul va fi automat clasat iar paguba nerecuperata.

Spalarea de bani este incriminata de art. 49 din Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si consta in manipularea anumitor bunuri care au provenit din comiterea unei infractiuni in scopul de a ajuta persoana care a comis infractiunea. Asadar, persoana care ascunde originea ilicita a bunurilor este alta decat cea care a comis infractiunea si cunoaste provenienta bunurilor.

Concurenta neloiala este incriminata de Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si consta in denigrarea, discreditarea, stirbirea reputatiei unei intreprinderi prin actiuni intreprinse de catre o persoana fizica, actual sau fost angajat al companiei denigratoare sau de catre o peroana juridica, actiuni care au ca scop producerea unor pagube in sarcina companiei denigrate. Asadar, conform art. 5 din Legea 11/1991, ,,constituie infracțiune de concurență neloială și se pedepsește cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei : a) întrebuințarea unei firme, unei embleme, unor desemnări speciale sau a unor ambalaje de natură a produce confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant ; b) producerea in orice mod, importul, exportul, depozitarea, punerea in vinzare sau vinzarea unor marfuri purtind mentiuni false privind brevetele de inventii, originea si caracteristicile marfurilor, precum si cu privire la numele producatorului sau comerciantului, in scopul de a induce in eroare pe ceilalti comercianti si pe beneficiari. Pentru mentiuni false asupra originii marfurilor se inteleg orice indicatii de natura a face sa se creada ca marfurile au fost produse intr-o anumita localitate, intru-un anumit teritoriu sau intr-un anumit stat. Nu se socoteste mentiune falsa asupra originii marfurilor denumirea unui produs al carui nume a devenit generic si indica in comert numai natura lui, afara de cazul cind denumirea este insotita de o mentiune care ar putea face sa se creada ca are acea origine.’’

Numai pentru infractiunile de delapidare si spalare de bani tentativa se pedepseste.

In cazul in care va aflati intr-una din situatile expuse si aveti nevoie de asistenta unui avocat, puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whatsapp la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate