You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Ordinul de protectie in pandemia Covid 19

Bogdan Palade
Bogdan Palade

 

ORDIN DE PROTECTIE – se poate solicita indepartarea agresorului din locuinta in contextul COVID-19?

In ultima perioada tot mai des se pune intrebarea daca, in contextul pandemiei cu noul coronavirus, se poate solicita un ordin de protectie prin care sa se dispuna, pe langa celelalte masuri prevazute de lege, si indepartarea agresorului din locuinta.

Cu toate ca exista si voci care afirma contrariul, consider ca raspunsul la aceasta intrebare este cat se poate de categoric DA !

Emiterea unui ordin de protectie se face in situatia in care este afectata integritatea fizica ori psihica a unei persoane iar aceasta situatie generata de Covid-19 nu trebuie sa ingradeasca dreptul victimei de a se proteja impotriva unor astfel de agresiuni, in conditiile in care indepartarea agresorului din locuinta poate fi impusa in conditii de igiena corespunzatoare.

Iata ce trebuie sa stiti:

Pentru inceput, precizez ca Legea 174/2018 prin care a fost modificata si completata Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, prevede doua tipuri de ordine de protectie:

  • unul provizoriu, pe o durata de maximum 5 zile;
  • si unul obisnuit, dispus de instanta de judecata, pe o durata de maximum 6 luni.

Un prim pas pe care trebuie sa-l faceti atunci cand sunteti victima unei agresiuni a unui membru de familie ( in ceasta categorie intra si concubinul/na ) este de a solicita organelor de politie sesizate emiterea unui ordin de protectie provizoriu.

Trebuie sa aveti in vedere ca acest ordin de protectie provizoriu va fi inaintat unui procuror care va analiza necesitatea acestei masuri, caz in care va putea mentine sau nu acest ordin de protectie.

In toata aceasta perioada a ordinul de protectie provizoriu, legea va permite sa solicitati si emiterea unui ordin de protectie obisnuit de catre instanta de judecata, care se va judecata de urgenta si cu prioritate.

 

ATENTIE!

Exista cazuri in practica cand, desi s-a solicitat emiterea unui ordin de obisnuit, instanta de judecata nu a dispus nicio masura pana la expirarea celor 5 zile iar in acest caz se pune intrebarea daca aceste termen se prelungeste sau nu pana la emiterea ordinului de protectie de catre instanta de judecata.

Si de aceasta data raspunsul este unul afirmativ; legiutorul a reglementat si aceasta situatie, caz in care urmeaza ca ordinul de protectie provizoriu sa se prelungeasca pana la data emiterii ordinului obisnuit.

De cele mai multe ori, nici acest termen de 6 luni nu este de ajuns motiv pentru care va indemn sa solicitati instantei emiterea unui nou ordin de protectie in cazul in care starea de temere persista si exista indicii ca, in lipsa masurilor de protectie, viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea  va este pusa in pericol.

ATENTIE !

Incalcarea masurilor impuse agresorului prin ordinul de protectie constituie INFRACTIUNE si se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la un an, pedeapsa care poate fi majora cu un spor de pana la 2 ani asa cum am aratat prin interventiile anterioare.

Legea nu mai permite impacarea si nici medierea la astfel de infractiuni.

In incheiere, va precizez ca asistenta juridica  a agresorului este obligatorie iar cea a persoanei vatamate ramane la latitudinea organelor judiciare in cazul in care aceasta nu a facut o solicitare expresa in prealabil.

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate