You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Cine ramane in casa dupa divort?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cum impartim bunurile dupa divort?  Aceasta este una din intrebarile frecvente din randul cetatenilor care decid sa divorteze. Este important de stiut ca nu este obligatoriu sa faceti partajul bunurilor, chiar daca divortati. Puteti ramane coproprietari toata viata, chiar daca s-a pronuntat divortul.

Asadar, raspunsul obiectiv pe care-l pot da, raportat la nevoile clientilor mei, este urmatorul:

Conform art. 339 Cod Civil, bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.

Conform art. 357 Cod Civil, ,,in cadrul lichidarii comunitatii, fiecare dintre soti preia bunurile sale proprii, dupa care se va proceda la partajul bunurilor comune si la regularizarea datoriilor. (2)in acest scop, se determina mai intai cota-parte ce revine fiecarui sot, pe baza contributiei sale atat la dobandirea bunurilor comune, cat si la indeplinirea obligatiilor comune.’’

Principiul general de la care se pleaca in cazul unui partaj este acela ca s-a contribuit in proportie de 50% fiecare. Ulterior, fiecare sot trebuie sa faca dovada ca a contribuit mai mult decat celalalt sau sa dovedeasca care au fost bunurile care i-au apartinut inainte de casatorie.

Exista totusi si exceptii, rspectiv bunui dobandite in timpul casatoriei, dar care nu sunt comune. Acestea sunt enumerate la art. 340 Cod Civil. Printre exemple se numara donatiile, mostenirile, premii, recompense etc..

Cand se poate solicita partajul? Oricand. Este un drept imprescriptibil si se poate solicita si peste treizeci de ani sau cincizeci de ani.

Cum se impart exact bunurile? Art. 676 Cod Civil prevede ca ,,(1) Partajul bunurilor comune se va face in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar. (2) Daca bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natura, partajul se va face in unul dintre urmatoarele moduri: a) atribuirea intregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora; b) vanzarea bunului in modul stabilit de coproprietari ori, in caz de neintelegere, la licitatie publica, in conditiile legii, si distribuirea pretului catre coproprietari proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei.’’

De exemplu, in cazul unui apartament, deoarece nu poate fi impartit in natura, obisnuinta este ca acesta sa ii ramana unui sot, cu conditia sa ii plateasca o sulta celuilalt sot sau, daca sotii nu se inteleg, se va vinde la licitatie si se va imparti suma obtinuta.

Care ar fi costurile unui astfel de proces? In primul rand, in mod normal taxa judiciara este de 3% din bunul partajabil dar, daca trebuie identificat bunul sau daca sunt mai multe aspecte de lamurit legate de bun, atunci taxa judiciara poate fi si de 5%  din valoarea bunului. In acest caz va trebui achitat si onorariul expertului evaluator pentru a stabili valoarea exacta a bunului precum si onorariul avocatului.

Care este durata unui proces de partaj? Durata variaza in functie de fiecare speta, de obicei in jur de 1 an. Totusi, pe parcursului procesului pot interveni situatii care sa majoreze perioada chiar si cu inca 1 sau 2 ani (in cazul in care se dispune evaluare, pana se face aceasta evaluare etc.).

Pot primi cheltuielile de judecata la final? Ce este important de stiut este ca, in cazul partajului nu se acorda cheltuielile de judecata ca la divort, atunci cand partea care pierde trebuie sa suporte toate cheltuielile de judecata. In cazul partajului, cheltuielile de judecata sunt suportate de ambele parti, in egala masura.

Una dintre intrebarile frecvente, la care nu au raspuns nici toti avocatii, din pacate, este legata de obligatia de a se pronunta divortul. Nu, nu este obligatoriu sa fiti divortati atunci cand solicitati partajul. Aceste procese se pot desfasura si in paralel. Se poate da o solutie cu privire la partaj, chiar daca nu s-a solutionat inca divortul.

De asemenea, vin la birou clienti care doresc sa solicite partajul insa le este teama pentru ca nu au avut un loc de munca niciodata si s-au ocupat doar de casa si de copii. Conform art. 326 Cod Civil, munca in gospodarie precum si ingrijirea copilului se considera contributie in timpul casatoriei si atunci si clienta are drepturi egale legat de impartirea bunurilor.

Partajul este un proces foarte complicat si este indicat sa apelati la un avocat pentru a va asista. Sunt mult mai multe aspecte de lamurit si foarte multe particularitati care pot aparea in functie de speta fiecarui client.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate