You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Pedeapsa consum de droguri

Bogdan Palade
Bogdan Palade

RISCURILE PENALE IN CAZUL CONSUMULUI DE DROGURI IN ROMANIA

DROGURILE DE RISC SI DROGURILE DE MARE RISC

Exista doua categorii de droguri: drogurile de risc (cannabis, ketamina, salvie etc.) si droguri de mare risc (heroina, lsd, amfetamina, cocaina etc). Indiferent de cantitatea detinuta sau consumata de posesorul drogurilor, diferenta intre drogurile de risc si cele de mare risc consta in pedepsele prevazute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, capitolul II, sancţionarea traficului şi a altor operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional, art. 2-18, pedepsele care vizeaza drogurile de mare risc fiind mult mai mari.

In primul rand, exista o diferenta intre consum si detinere de droguri. Consumul nu este pedepsit insa deținerea este infracțiune.

De asemenea, oferirea sau comercializarea droguriloreste considerată trafic de droguri.

Este considerata infractiune si indemnul la consumul de droguri, chiar daca persoana care indeamna nu consuma, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, conform art. 10 din Legea 143/2000.

De asemenea, punerea la dispoziție a unui spatiu in care se consuma droguri (locuinta, club etc), reprezintă în sine o infracțiune,insa trebuie probat faptul ca ,,gazda’’ stia ca se vor consuma droguri acolo. Conform art. 5 din Legea 187/2012,  Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi."

Cannabis sativa constituie, potrivit tabelului III anexă la Legea nr. 143/2000, drog de risc şi traficarea plantei se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) din lege. Motivul pentru care cannabis este incadrat ca drog de risc si nu de mare risc, este deoarece tetrahidrocannabinolului (THC) din cannabis constituie drog de mare risc prevăzut în tabelul I anexă la legea menţionată şi traficarea acestuia se încadrează în prevederile art. 2 alin. (2) al legii, numai dacă se prezintă sub formă de extract, obţinut prin anumite proceduri chimice, iar nu dacă se regăseşte în planta cannabis sativa în mod natural.

Vorbim de trafic international de droguri, in cazul in care se transporta in afara tarii. Desigur ca instanta va tine cont de incadrarea juridica, in functie de factori personali si in functie de cantitatea  transportata.

Ce se intampla in cazul in care sunteti prins consumand o tigara cu continut de cannabis (,,cui’’) ? In acest caz se efectueaza o perchezitie corporala care, spre deosebire de cea domiciliara si informatica, nu necesita mandat emis de judecator. Nu necesita mandat nici perchezitia unui vehicul. Perchezitia corporala se face in cazul unei banuieli de consum sau detinere de catre organele abilitate si numai de catre o persoana de acelasi sex.

Conducerea unui vehicul sub influenta drogurilor este, de asemenea, infractiune. Astfel, Poliția Rutieră testeaza cu ajutorul unor kit-uri de depistare în salivă, insa acest lucru atunci cand exista o banuiala certa.

In ceea ce priveste pedeapsa pentru consum, instantele de judecata iau in considerare circumstantele care tin atat de fapta cat si de faptuitor, atunci cand pronunta o hotarare.

În ceea privește practica judecătorească, cel mai intalnit exemplu pentru consum de droguri de risc este acesta :

vs Persoană fizică, Persoană fizică

TRIBUNALUL CLUJ – SECŢIA PENALĂ

DOSAR NR....

SENTINŢA PENALĂ NR....

INSTANTA HOTARASTE

În temeiul art. 396 al. 1,4 si 10 C.p.p.  

Stabileşte pedeapsa de 5 (cinci) luni închisoare în sarcina inculpatului .... fără antecedente penale – pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. (1) din legea 143/2000

În baza art. 83 şi 84 din Codul penal

Amână aplicarea pedepsei de 5 luni închisoare stabilite în sarcina inculpatului ....şi fixează termenul de supraveghere de 2 (doi) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85  alin. (1) din Codul penal

Dispune ca inculpatul să respecte în cursul termenului de supraveghere următoarele măsuri:

a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune Cluj la datele fixate în acest sens;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea acesteia;

c) să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

În conformitate cu art. 86 alin.(1) din Codul penal

Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute la art. 85 alin. (1) lit. c) - e) din Codul penal se comunică Serviciului de probaţiune Cluj.

În temeiul art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere de 2 ani:

- inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 30 (treizeci) de zile în cadrul Primăriei Municipiului T.....sau al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj

Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere, ale neexecutării obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, anume:

- revocarea amânării aplicării pedepsei cu închisoarea şi executarea acesteia în cazul în care noua infracţiune este săvârşită cu intenţie, cu consecinţa aplicării regulilor de la concursul de infracţiuni;

- posibilitatea revocării amânării aplicării pedepsei cu închisoarea şi executarea acesteia în cazul în care noua infracţiune este săvârşită din culpă, cu consecinţa aplicării regulilor de la concursul de infracţiuni;

- revocarea amânării aplicării pedepsei cu închisoarea şi executarea acesteia, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligaţiilor impuse.

Cu apel.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie puteti trimite pe e-mail la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la: 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate