You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Pedeapsa detinere droguri risc antecendente penale

Bogdan Palade
Bogdan Palade

DOSAR NR. ...
ROMÂNIA
TRIBUNALUL BUCUREŞTI - SECŢIA I PENALĂ
SENTINȚA PENALĂ NR. ...

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală - Secţia de Combatere a Traficului de Droguri a fost reprezentat prin procuror ....
Pe rol pronunțarea asupra cauzei penale privind pe inculpatul (...) trimis in judecata pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu,  prevăzută de art. 4 alin.1 din Legea nr.143/2000.

TRIBUNALUL,

  Asupra cauzei penale de faţă:
Prin rechizitoriul nr.(...) din data de (...)  al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie  si Justiţie-DIICOT- Secţia de  Combatere a  Traficului de Droguri a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul (...)- pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu,  prevăzută de art. 4 alin.1 din Legea nr.143/2000
         In fapt, s-a reţinut, în esenţă,  la data de (...), în jurul orelor (...), în timp ce se afla la (...) a deținut, pentru consum propriu, fără drept, (...)
Situaţia de fapt  reţinută în actul de inculpare a fost  dovedită  cu următoarele mijloace de probă: - ............................................
În procedura de cameră preliminară nu s-au formulat cereri sau excepţii, astfel că prin încheierea din data de (...) s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, precum şi a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunându-se începerea judecăţii cauzei .
Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine urmatoarea situatie de fapt:
............................................................
În drept, fapta inculpatului (...) care la data de (...), în jurul orelor (...), în timp ce se afla la (...) a deținut, pentru consum propriu, fără drept, (...), întrunește elementele constitutive a infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc pentru consumul propriu fără drept, prevăzută de art. 4 al. 1 din legea nr. 143/2000.
La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicata inculpatului, instanţa va avea în vedere disp. art. 74 C.p., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Instanta constata asadar ca inculpatul a comis o infractiune de detinere de droguri de risc pentru consum propriu, dupa ce anterior fusese condamnat la doua pedepse privative de libertate (...) fara ca aceste condamnari sa atraga starea de recidiva, intrucat prima a fost comisa in mnorat, iar in privinta celei de a doua a intervenit reabilitarea de drept.
Aceasta presupune faptul ca resocializarea inculpatului nu a avut loc, acesta perseverand pe linia comiterii de infractiuni.
Urmarea imediata a unei infractiuni cum este traficul de droguri este reprezentata de o stare de pericol, respectiv riscul de a vatama sanatatea si integritatea corporala, chiar de  a suprima viata, propriei persoane si a celor din jur, in ipoteza in care sunt consumate aceste produse.
In privinta situatiei familiale si sociale, aceasta nu  s-a prezentat la nici un termen in fata instantei de judecata, neexistand dovezi care sa ateste situatia sa personala.
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, instanta va lua in considerare si cantitatea efectiva de droguri care a fost depistata asupra inculpatului, respectiv (...).
Fata de cele reţinute, instanţa va aplica inculpatului o pedeapsa cu închisoarea orientată catre minim pentru infractiunea dedusa judecatii, apreciind ca prin executarea unei pedepse de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fara drept, va fi atins scopul preventiv, educativ, dar si coercitiv al pedepsei.
Potrivit art 67 alin 2 cp aplicarea pedepsei interzicerii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita, iar potrivit art 65 alin 1 cp pedeapsa accesorie consta in interzicerea exercitarii drepturilor prevazute la art 66 alin 1 lit a, b si d-o c.p., a caror exercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara.
Prin urmare, instanta constata ca in cauza se impune aplicarea atat ca pedepse complementare, cat si ca pedepse accesorii  interzicerea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe langa infractiunea comisa de catre inculpat, pe o durata de 1 an dupa executarea pedepsei, in cazul pedepselor complementare, si pe durata executarii acesteia, in cazul celor accesorii.
Tinand seama de natura si durata pedepsei, de perseverenta infractionala a inculpatului, precum si de atitudinea acestuia de a nu se prezenta in fata instantei de judecata in mod repetat, de a nu isi da implicit acordul pentru prestarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii, tribunalul, in baza art 60 c.p. va dispune executarea pedepsei in regim de detentie.
De asemenea, in baza art 17 din Legea 143/2000 rap la art 112 alin 1 lit f c.p.  tribunalul va dispune confiscarea speciala de la inculpat a cantitatii de (...), ramasa in urma analizelor de laborator, depusa la Camera de Corpuri Delicte a IGPR, pe baza dovezii (...) in vederea distrugerii acesteia, cu pastrarea de contraprobe.
În temeiul art. 274 al. 1 cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat, in cuantum de (...) lei, in care este inclusa atat suma stabilita cu acest titlu in cursul urmaririi penale, cat si cea din faza de camera preliminara, respectiv de judecata, vor fi suportate de catre inculpat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE

In temeiul art 4 alin 1 din Legea nr 143/2000 c.p. condamna pe inculpatul (...) la pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc, fara drept, pentru consum propriu.
In temeiul art 66 alin 1 lit a c.p. interzice inculpatului, ca pedepse complementare, exercitarea drepturilor prevazute de art 66 alin 1 lit a si b c.p., pe o durata de 1 an dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art 65 alin 1 c.p. raportat la art 66 alin 1 lit a c.p. interzice inculpatului, ca pedepse accesorii, exercitarea drepturilor prevazute de art 66 alin 1 lit a si b c.p., pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art 60 c.p. dispune executarea pedepsei in regim de detentie.
In baza art 17 din Legea 143/2000 rap la art 112 alin 1 lit f c.p.  dispune confiscarea speciala de la inculpat a cantitatii de (...), ramasa in urma analizelor de laborator, depusa la Camera de Corpuri Delicte a IGPR, pe baza dovezii (...), in vederea distrugerii acesteia, cu pastrarea de contraprobe.
În temeiul art. 274 al. 1 cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat, in cuantum de (...) lei vor fi suportate de catre inculpat.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publica, astăzi, .....

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate