You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Schimbari in Codul rutier 2023

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Ce se schimba?

Hotararea nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea și completarea  Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aduce urmatoarele modificar:  

1. La art. 107, dupa al. 1)  se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:(1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

2. La art. 178 al. 2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:(3) În exercitarea atribuției prevăzute la alin. (1), polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie.

3.      Referitor la retinerea permiselor, art. 191 se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 191(1) În situația în care contravenientul a săvârșit fapta pe raza de competență a altui județ decât cel care îl are în evidență, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, după care se trimite serviciului poliției rutiere al județului care îl are în evidență.(2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență titularul, până la restituire.

Astfel, cererea de restituire a permisului de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer, în cazul in care reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

4.      In ceea ce priveste retragerea sau reinnoirea permisului de conducere, au intervenit modificari legate deanumite boli sau afecțiuni, care impiedica aceste persoane sa obtina sau sa reinnoiasca permisul auto, precum si in legatura cu persoanele care au refuzat sa se supuna testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive. Examinarea medicală reprezintă o procedură obligatorie atât la obținerea permisului auto, cât și la reînnoirea acestuia. In ceea ce priveste afectiunile in cauza amintim: probleme oftalmologice, problem din sfera Orl, afectiuni locomotorii, afectiunile cardiovasculare, diabet zaharat, afectiuni neurologice, epilepsie, apnee in somn, tulburari mintale, dependentele de alcool, droguri sau medicamente, afectiuni renale si diferite forme de transplant.

5. La capitolul VII, sectiunea a 2 a, titlul paragrafului 3 se modifică și va avea următorul cuprins: 3. Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română sau interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină. Acest articol reglementeaza regimul permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

6.     La art. 76 litera d), pct. 4) se modifică și va avea următorul cuprins:

4. pentru stații de autobuze, troleibuze, taximetre, precum și pentru stațiile de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni, se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie. Administratorii drumurilor amenajau anterior marcajele doar pentru statiile de autobuz si troleibuz, obligatia de amenajare fiind acum si pentru statiile de tramvai, care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni.

7.      La art. 220 ! 1, al. 3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea. Astfel, in cea ce priveste reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce,,,cererea se depune …. solicită reducerea”, fata de cum era inainte cand cererea se depunea, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare.

Ce ramane neschimbat?

1. Punctul amenda ramane neschimbat in 2023. In prezent punctul amenda este in valoare de 145 de lei.

2.      Istoricul sanctiunilor se poate vizualiza online pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

3. Politia locala are dreptul de a solicita informatii despre sofer de la proprietarii masinilor atunci cand imprumuta masina, fiind sanctionati contraventional daca refuza(de exemplu: daca soferul unei masini parcheaza neregulamentar, proprietarul masinii poate fi contactat de catre Politia Locala pentru a da detalii despre identitatea soferului, in vederea intocmirii procesului verbal contraventional pe numele soferului).

4. Pentru parcarea neregulamentara (mai mult de 5 minute) pe drumurile publice cat si pe trotuar, politia rutiera poate dispune ridicarea masinilor.

5. In ceea ce priveste constatarea amiabila pentru accident, daca nu aveti un formular fizic in masina, acesta poate fi completat si online.

6. Se poate opta pentru notificarea prin email atunci cand urmeaza sa expire rovinietele (in momentul achizitionarii rovinietei), pentru rovinieta mai mare sau egala de 30 de zile.

Daca sunteti intr-o situatie care implica retinerea permisului de conducere, puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whats app la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate