You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Suplinire acord parinte vaccinare minor

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Judecatoria Sector....

Analizând probatoriul administrat in cauză, instanta retine următoarele:

Părțile au fost căsătorite iar din căsătoria lor au rezultat copiii minorii .......

Căsătoria dintre părți a fost desfăcută prin convenția în procedura divorțului cu copiii minori  autentificată sub nr. ... din data de .....2019 de notarul public ...., părțile convenind ca autoritatea părintească să se exercite în comun, locuința fiicei părților fiind stabilită la tată iar cea a fiului părților, la mamă.

Ulterior, prin sentința civilă nr..... din data de .... 2021 Judecătoriei Sectorului  București-Secția a II-a dosar nr......locuința ambilor copii a fost stabilită la tată iar mama a fost obligată la plata unei pensii de întrețincrc, fiind stabilit și un program de legături personale în favoarea mamei, hotărârea rămânând definitivă prin respingerea apelului ca nefondat prin civilă nr, .... a Tribunalului Bucurcști-Sccția a V-a civilă.

După cum rezultă din prevederile art. 997 al. I și 5 Cod pr. civilă, instanța de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparența de drept, va putea să ordone provizorii în cazuri grabnice, pcntru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unci pagubc iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări. Pe cale de ordonanță președințială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond și nici a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situației de fapt.

După cum rezultă din prevederile art. 997 al. I Cod pr. civilă, măsurile care se pot lua pe calea ordonanței președințiale au caracter provizoriu ori prin cererea de ordonanță președințială, reclamantul solicită luarea unei măsuri cu caracter definitiv iar, în practică, s-a arătat că o obligație de a face nu poate fi dispusă prin ordonanță președințială decât în cazurile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive, deoarece numai în felul acesta se păstrează caracterul vremelnic al măsurilor luate.

De asemenea, una din condițiile de admisibilitate a ordonanței președințiale este urgența iar caracterul urgent al măsurilor trebuie stabilit prin raportare la scopul luării acestora și anume: păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, prevenirea. unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara sau înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări iar la aprecierea urgenței, instanțele trebuie să aibă în vedere. caracterul cert al viitoarei pagube sau piedici, întrucât articolul de lege nu se referă la posibile pagube sau piedici.

După cum rezultă din prevederile art. 46 al. I din Legea nr. 272/2004 copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept iar accesul copilului la servicii medicale și de recuperare, precunn și la adecxată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul de stat, după cum rezultă din prevederile al. 2 din același text de lege.

Având în vedere și că potrivit art. 46 al. 4 din Legea nr. 272/2004, părinții sunt obligați să solicite asistență pentru a asigura copilului cea mai  bună stare de sănătate pe care o poate atinge și pentru a preveni situațiile care pun în pericol viața, creșterea și dezvoltarea copilului și împrejurarea că vaccinarea copiilor împotriva papilomavirusului uman (HPV) poate preveni infecțiile și bolile asociate, instanța reține că reclamantul-pârât justitică aparența dreptului în capătul de cerere privind suplinirea consimtamantului pârâtei reclamante .... pentru efectuarea schemei de vaccinare cu Gardasil a copilului minor ..... iar măsura solicitată de  pârât a fi luată pe calea ordonantei președințialc arc caracter definitiv însă, după cum s-a arătat mai sus, s-a arătat că o obligație de a  facc nu poate fi dispusă prin ordonanță președințială decât în în carc sc tinde la încetarea unor acte abuzive, deoarece numai in felul acesta se pastreaza caracterul vremelnic al masurilor luate, astfel ca trebuie verificat daca refuzul paratei-reclamante de a-si da consimtamantul la vaccinarea fiicei sale are sau nu caracter abuziv iar acest lucru presupune analiza temeiniciei pretentiei reclamantului-parat, motiv pentru care instanta va respinge exceptia de inadmisibilitate a capatului de cerere din ord. pres. referitoare la suplinirea  consimtamantului,

Instanța reține că infecția cu anumite tulpini ale virusului HPV poate să determine apariția cancerului de col uterin iar Gardasil 9 se referă la numele dat unui vaccin utilizat atât la barbați, cât și la femei începând cu vârsta de nouă ani iar potrivit doctrinei de specialitate a fost dezvoltat pentru protejarea împotriva infectiei cu HPV cauzate de nouă tipuri ale papilomavirusului uman (tipurile HPV 6, I I, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58), care determină: l . leziuni premaligne (excrescente) și cancere care afecteaza colul uterin, vulva sau vaginul si anusul,2. veruci genitale.

Prin Ordinul nr. 3.987/1.156/2023 privind completarea anexei nr. I la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 564/499/2021 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, și a normelor l .

Vaccinul anti-HPV are un rol esențial in combaterea cancerului de col uterin, fiicei părților i s-a administrat prima doză de vaccin, după cum rezultă din înscrisul de la fi 13 iar În urma administrării primei doze, nu s-au evidențiat contra-indicațiile absolute sau temporare evidențiate în Ordinul Ministrului Sănătății menționat mai sus, fiica părților are deja 17 ani iar vaccinarea este gratuită până la 18 ani, astfel că instanța găsește refuzul pârâtei-reclamante de a permite vaccinarea fiicei sale ca fiind unul abuziv și contrară interesului superior al acesteia care se circułmscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socioafectiv și la viața de familie și este impus inclusiv În legătură cu drepturile și obligațiile ce revin părinților copilului, altor reprezentanți legali ai săi, precum și oricăror persoane cărora acesta le-a fost plasat în mod legal, după cum rezultă din prevederile art. 2 al. 2 și 3 din Legea nr. 272/2004, astfel că instanța va admite acest capăt de cerere și va suplini consimțământul pârâtei-reclamante .... pentru efectuarea schemei de vaccinare cu Gardasil a copilului minor ....

La adoptarea acestei soluții, instanța va ține cont și de opinia copilului minor ... care, fiind ascultată în ședința camerei de consiliu în data de 20 iunie 2024, în conformitate cu prevederile art. 264 al. I Cod civil și art. 29 al. 2 din Legea nr. 272/2004 a spus că dorește să se vaccineze(f.121) iar opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare și li se va acorda importanța cuvenită, în raport cu vârsta și cu gradul de maturitate a copilului, așa cum prevăd dispozițiile art. 264 al. 4 și art. 29 al. 4 din Legea nr. 272/2004.

Prin cererea de ordonanță președințială, reclamantul-pârât mai solicită pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să se suplinească acordul pârâtei-reclamante pentru efectuarea transferului copilului minor .... de la Școala nr. ....” la Colegiul Național „....", dar nu pe o perioadă determinată, ci pe un termen nedefinit, măsura solicitată a fi luată pe calea ordonanței președințiale neavând caracter urgent și provizoriu și fiind de natură să prejudece fondul dreptului pârâtei-reclamante, în condițiile în care reclamantul-pârât solicită suplinirea acordului parental al pârâtei-reclannante pentru transferul copilului la altă școală ca o nnăsură cu caracter definitiv, lucru care nu este posibil pe calea ordonanței președințiale, ci doar pe calea unei acțiuni de drept comun.

Reclamantul-pârât nu a facut dovada că dreptul la educație al copilului s-ar păgubi prin neexercitarea lui imediată și nici caracterul cert al viitoarei pagube prin neluarea măsurii solicitate pe calea ordonanței președințiale.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate