You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Termen contestare decizie concediere

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Cand, cum si unde pot contesta decizia de concediere?

Desi, Codul Muncii prevede acele situatii de interzicere a concedierii salariatilor sau situatii in care aceasta nu poate fi dispusa, prin prezentul articol voi trata exclusiv pasii prin care persoana concediata isi poate recapata locul de munca in urma unei concedieri nelegale.

Prin concediere se dispune incetarea contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, iar aceasta intervine din motive ce tin de persoana salariatului sau din motive independente acestuia.

Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt acele situatii in care acesta:

  • a savarsit o abatere disciplinara grava sau abateri repetate;
  • este arestat preventiv sau arestat la domiciliu;
  • se constata inaptitudinea fizica sau psihica printr-o expertiza medicala;
  • nu corespunde profesional locului de munca

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului sunt acele situatii in care acesta:

  • desfiintarea locului de munca ocupat de salariat;
  • unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

RETINETI! Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de somaj si pot beneficia de sume de bani in conditiile legii sau a contractului individual sau colectiv de munca.

Decizia de concediere pentru motive ce tin de persoana salariatului trebuie sa fie emisa in scris,  sa fie motivata in fapt, in drept si sa contina precizari cu privire la termenul si instanta compententa sa solutioneze o eventuala contestatie.

Aceasta decizie isi produce efectele de la data la care cel interesat a luat la cunostinta de masura dispusa iar conform prevederilor Legii nr. 62/2011 angajatul are la dispozitie un termen de 45 de zile calendaristice de contestare.

ATENTIE! In cazul deciziilor de concediere pentru motive disciplinare termenul de contestare este de 30 de zile calendaristice de la momentul comunicarii, conform Codului Muncii.

Unde pot contestata decizia de concediere?

In ambele cazuri, competenta pentru solutionarea deciziei de concediere este Tribunalul din circumscriptia domiciliului sau a locului de munca a reclamantului.

In masura in care ati fost supus unei concediri nelegale din partea angajatorului recomand tuturor persoanelor sa se adrese unui avocat specializat in dreptul muncii pentru a face demersurile necesare in vederea formularii contestatiei.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie asptept pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro sau pe whats app la 0740 807 892 o poza de pe preaviz si de pe decizia de concediere, iar in urma analizei va voi comunica sansele de castig in instanta

 

 

 

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate