You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Trebuie legislatie mai aspra in cazul violentei sotilor impotriva sotiilor in 2018?

Bogdan Palade
Bogdan Palade

In Romania, sotiile supuse violentelor fizice ale sotilor au la indemana procedura emiterii ordinului de protectie ( Legea nr. 217/2003 actualizata prin Legea nr. 25/2012), insa, s-a dovedit in ultima perioada ineficienta acestei proceduri. Crimele din ultima vreme ma indreptateste sa sustin acest lucru.
Sotii violenti nu pot fi opriti nici de eventualitatea primirii vreunei pedepse, si, ne intrebam daca nu ar trebui preintampinate aceste fapte reprobabile.

De exemplu, in Germania, potrivit reglementarilor prevăzute de Legea privind funcționarea poliției privind intervenția promptă și eficientă a acesteia în toate cazurile de violența domestică, forțelor de ordinele este permis să obstrucționeze accesul agresorului în domiciliul comun pentru o anumită perioadă de timp, să-l ia pe agresor în custodie, precum și să aplice măsuri suplimentare pentru ocrotirea victimei.
În situația aplicării măsurii de împiedicare a accesului în domiciliul conjugal, agresorul are obligația de a părăsi domiciliul pe o perioadă cuprinsă între câteva zile și câteva lunii, moment în care va preda cheile locuinței spre păstrare poliției.
Dacă se consideră necesar, poliția îl poate lua în custodie pe agresor, pentru a preîntâmpina riscul producerii unui eventual pericol (de exemplu dacă agresorul se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a narcoticelor), acesta fiind reținut până când se considera că pericolul a trecut.
O astfel de măsură poate fi luată chiar în caz de simpla amenințare fizică. Totodată, forțele de ordine îi pot interzice agresorului de a intra în contact fizic sau prin alte mijloace de comunicare, cu victima și copiii.
Organele de poliție au obligația de a informa victima cu privire la posibilitățile juridice pe care aceasta le are, printre care și dreptul la o indemnizație specială, care să le permită acoperirea cheltuielilor medicale necesare și de a o îndruma către servicii specializate de asistenta care oferă consiliere și ajutor victimelor violentei familiale.

Asa este in Germania, insa, la noi in tara preintampinarea unei crime, spre exemplu, nu exista, din pacate, si atunci ne intrebam daca legislatia noastra nu ar trebui schimbata in sensul protejarii mai mult a victimelor abuzurilor sotilor…

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate