You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Rezolutiune promisiuni de vanzare la case/apartamente

Bogdan Palade
Bogdan Palade

Atunci cand dezvoltatorii solicita rezolutiunea antecontractele de vanzare dupa ce au incasat toti banii, cu titlu de pret al apartamentului/casei pe care o cumperi:

Am intalnit, in ultimul timp, din ce in ce mai des, urmatoarea speta:

  • vad un apartament care imi place, dar care nu este inca finalizat, si semnez o promisiune de vanzare-cumparare sau un antecontract prin care imi rezerv acest apartament. Achit un avans cand semnez antecontractul, 90% din pret sau chiar tot pretul. Dezvoltatorul, se obliga sa semneze contractul de vanzare cumparare la termenul prevazut in cadrul antecontractului,  asumandu-si ca va fi gata imobilul pana atunci. Eventual, cumparatorul este lasat sa faca si anumite amenajari in apatament. Ulterior, vanzatorul/dezvoltatorul refuza sa semneze contractul de vanzare-cumparare si solicita chiar rezolutiunea antecontractului.
  • Daca va intrebati de ce se intampla acest lucru, raspunsul este ca pretul imobilului creste considerabil in acest timp, pana este finalizat si ei doresc sa obtina pretul pietei de cand va fi gata imobilul.

De obicei, antecontractul se semneaza cu 1 an sau chiar 2 ani inainte sa fie finalizata constructia, timp in care pretul apartamentul creste considerabil cu cateva zeci de mii de euro.

Astfel de litigii nu se pot rezolva de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Ele se rezolva numai de instanta de judecata. De aceea este necesar sa apelati la ajutorul unui avocat pentru recuperarea sumelor achitate.

De cele mai multe ori, dezvoltatorii inapoiaza sumele achitate, insa, in decursul unui an sau a doi ani cat dureaza pana se inapoiaza banii, acestia isi pierd din valoare si cumparatorul ramane in paguba financiara si fara apartament. Practic dezvoltatorul isi construieste imobilul in baza banilor achitati de catre cumparator, insa ulterior, doreste sa il vanda cu un pret mai mare, preturile pietei fiind mereu in crestere.

In practica, dezvoltatorii procedeaza la a cere mai departe un prêt mult mai mare  de la acelasi client pentru a-l constrange sa semneze contractul si sa ramana cu imobilul dorit. De multe ori aceste preturi cresc cu 30-40 de mii de euro.

Dezvoltatorii procedeaza asa pentru a-si spori veniturile. De multe ori, cumparatorul apuca deja sa amenajeze apartamentul si dezvoltatorul solicita rezolutiunea antecontractului, exact inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, fortand astfel cumparatorul sa achite un pret mult mai mare decat cel initial, pentru a nu pierde apartamentul dorit.

O scuza mai noua care sta la baza acestor rezilieri este faptul ca a crescut pretul materialelor de constructie in 2021 si se prevaleaza de acest motiv, precum si de certitudinea ca nu vor fi dati in judecata. Cumparatorul se consoleaza cu faptul ca i-au fost restituiti banii achitati initial si nu merge mai departe in instanta de frica sa nu piarda procesul. Acesta pasivitate a cumparatorului incurajeaza comportamentul dezvoltatorilor.

Intr-un astfel de caz, in primul rand, cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui avocat inainte sa semnati promisiunea sau antecontractul. Acesta va studia actul si sa va pune in vedere daca aveti clauze abuzive in actul respectiv.

In cazul in care totusi, dezvoltatorul denunta unilateral  antecontractul, posibilitatile sunt urmatoare: in primul rand, avocatul va proceda la notificarea vanzatorului si ii va oferi un termen de 15 zile pentru a se prezenta la notar in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare si transmiterea dreptului de proprietate asupra apartamentul promis, la pretul convenit initial.

In cazul in care dezvoltatorul nu da curs notificarii si nu se prezinta la notar pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul, asistat de catre avocat, isi poate cerere drepturile in instanta. In acest caz, instanta poate emite o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.

De aceea, cel mai bine este sa apelati la un avocat cu experienta in acest domeniu, care sa va reprezinte interesele si sa va sfatuiasca cum este mai bine sa procedati.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie, puteti trimite pe email la contact@avocatbogdanpalade.ro cazul dumneavoastra sau imi puteti scrie pe whatsapp la 0740 807 892 si va raspund in cel mult 24 ore.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate