You've successfully subscribed to Blog Avocat Palade Bogdan
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Avocat Palade Bogdan
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Zadarnicirea combaterii bolilor

Bogdan Palade
Bogdan Palade

COVID – 19 motiv pentru organele judiciare de a instrumenta dosare penale cu privire la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor

 

In ultima vreme asistam tot mai des la informatii din spatiul public conform carora, in contextul epidemiei cu Covid-19, organele de cercetare penala din Romania s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, infractiune prev. si ped. de art.  352 Cod.Penal.

Pentru a inlatura orice dubiu in randul justitiabililor din Romania cu privire la aceasta infractiune precum si in scopul evitarii savarsirii unei astfel de infractiuni, iata ce trebuie sa stiti:

Aceasta infractiune face parte din grupul infractiunilor contra sanatatii publice si consta in nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea si combaterea bolilor molipsitoare, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli.

Bine de stiut este faptul ca, in structura incriminarii, se regaseste o varianta tip cand fapta de nerespectare a masurilor privitoare la prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase este comisa cu INTENTIE, si o varianta infractionala atenuanta, adica predepsita mai bland, cand fapta este savarsita din CULPA.

Practic, chiar si in cazul in care dumneavoastra nu aveti cunostinta de faptul ca suferiti de o astfel de boala sau sunteti un purtator asimtomatic a acesteia, dar care insa, prin neluarea masurilor de prevenire impuse prin actele normative emise in acest sens, se ajunge la raspandirea unei asemenea boli, savarsiti infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor in forma atenuanta.

Ce determina o rigozitate aparte din partea organelor judiciare cu privire la pedepsirea savarsirii unor astfel de infractiuni este obiectul juridic protejat, respectiv relatiile sociale cu privire la sanatatea publica sub aspectul respectarii masurilor privitoare la prevenirea si combaterea bolilor definita de altfel de art. 4 alin. 1 lit. a) dinLegea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care iata ce spune:

sănătatea publică este starea de sănătate a populaţiei în raport cu determinanţii stării de sănătate: socio-economici, biologici, de mediu, stil de viaţă, asigurarea cu servicii de sănătate, calitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate.”

Astfel, din punctul de vedere al dreptului penal, sanatatea publica este o valoare sociala a carei ocrotire se impune, avand in vedere posibilitatile prin care i se poate aduce atingere, inclusiv prin savarsirea faptelor de zadarnicire a combaterii bolilor.

Sub aspectul persoanei care poate savarsi o astfel de infractiune, sau din punct de vedere juridic, subiectul activ, trebuie sa retineti faptul ca acesta este unul necircumstantiat, adica poate fi savarsita atat de o persoana fizica cat si de o persoana juridica, intrucat legea nu face nicio precizare cu privire la o eventuala excludere a acesteia.

Sub aspectul modalitatilor de savarsire a unei astfel de infractiuni, codul penal nu a prevazut in mod expres aceste modalitati ci a inteles sa stabileasca un cadrul general, respectiv “nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli.”

Astfel ca masurile necesare prevenirii si combaterii unor asemenea boli sunt dintre cele mai diverse si difera de la caz la caz insa, cetatenii au obligatia de a se informa cu privire la actele normative care prevad astfel de masuri precum si modul in care persoanele si autoritatile competente au inteles sa le aplice.

Cu toate ca pana acum tindem sa credem ca doar in sarcina cetatenilor exista obligatii, trebuie sa retineti ca o mare responsabiltate in prevenirea si combaterea raspandirii unei astfel de boli o au autoritatile in cauza care au obligatia de a aduce la cunostinta publicului larg luarea masurilor necesare dar si obligatia ca aceste masuri sa fie conforme cu prevedirile legale aplicabile evitand astfel eventuale abuzuri.

Astfel ca, pentru existenta infractiunii, este necesar sa se stabileasca dincolo de orice dubiu ca raspandirea bolii infectocontagioase a fost cauza de nerespectarea masurilor impuse de lege, deoarece nu orice nerespectare a unor masuri cauzeaza raspandirea bolii.

Ce pedeapsa riscati in cazul savarsirii unei astfel de infractiuni?Iata cateva detalii bine de stiut.

Conform Codului Penal, pedeapsa prevazuta pentru savarsirea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor este prevazuta de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda in cazul in care aceasta este savarsita cu intentie, sub forma culpei, acesta se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

ATENTIE !Un lucru putin probabil stiut de cei mai multi dintre noi este faptul ca, daca prin savarsirea unei astfel de infractiuni s-a produs vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor va intra in concurs cu infractiunile enumerate mai sus sau cu alte asemenea, in functie de atitudinea faptuitorului fata de urmarile produse de aceasta infractiune. Astfel, exista posibilitatea ca pedeapsa prevazuta de lege pentru aceasta infractiune sa fie cu mult mai mare decat cea indicata la art. 352 Cod.Penal.

Bogdan Palade

Telefon: 0740 807 892


Postari recomandate